Linkovi

Kina na regionalnom samitu u Beogradu u decembru


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

Kineski premijer Li Kećiang prihvatio je poziv predsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića da u decembru poseti Srbiju, što će biti prva poseta jednog kineskog premijera još od 1986. godine.

U Beogradu će, u decembru biti organizovan samit 16 lidera centralne i istočne Evrope, a premijer Kine Li Kećiang prihvatio je poziv predsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića da učestvuje na tom skupu.

Tokom posete Kini, Vučić je pozvao kineskog kolegu da poseti Srbiju da zajedno otvore most Zemun – Borča, a dogovoreno je i da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta:

"Sa četiri različite kompanije koje bi trebalo da grade tu prugu smo razgovarali. Ključni problem je model finansiranja i premijer Li je pokazao veliko razmevanje za problem visine javnog duga u Srbiji. Verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara preko kredita."

Vučić je prisustvovao otvaranju Ekonomskog foruma "Letnji Davos" u Tjenđinu, a tokom posete Kini premijer Srbije je razgovarao sa predstavnicima više velikih kineskih kompanija o mogućnostima investiranja u Srbiju, između ostalog i sa predstavnicima državne industrijske korporacije NORINCO, 151. na listi od 500 najvećih kompanija na svetu koja se bavi sistemima odbrane, trgovinom nafte i rudarstvom, a koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.

XS
SM
MD
LG