Linkovi

File: U EU sa rešenim pitanjima


Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić pred sastanak sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom u Briselu 23. juna 2011.

Pitanje Kosova nije sastavni deo izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u reformama i evropskim integracijama, naglasio je danas komesar za proširenje Štefan File posle susreta sa šefom srpske diplomatije, Vukom Jeremićem. Drugim rečima, pitanje prizanja Kosova neće biti odlučujuće u donošenju preporuke Komisije da se Srbiji da status kandidata. Međutim, upozorio je File, članice Unije neće dozvoliti da im se pridruži neko ko ima otvorena pitanja sa svojim susedima.

Ipak, danas je ključno da - kada je riječ o otvaranju mogućnosti da jesenja preporuka Evropske komisije za kandidatski status Srbije bude pozitivna - zemlja radi na reformskoj agendi, odnosno poslu koji je u posljednjih godinu dana uspješno ispunjavala.

"U Srbiji je u toku proces koji oslikava ono što smo prije godinu dana iz Evropske komisije podcrtali u izvještaju o napretku: nedavno su prošla dva zakona i ohrabrio sam ministra Jeremića da da nastavi, čak ubrza rad na tim i ostalim pitanjima koja su u vezi sa vladavinom zakona, borbom protiv korupcije, organizovanog kriminala", istakao je komesar za proširenje EU, Štefan File.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, File vjeruje da je došao trenutak da on donese i konkretne rezultate.

"Razgovarali smo i o dijalogu Beograda i Prištine i potrebi da se na sto stave konkretni rezultati čiji bi smisao bio da poprave živote ljudi u regionu", rekao je File.

Gost iz Beograda je ponovio poznati stav o nepriznavanju Kosova, ali je naglasio kako se dijalogu sa Prištinom pristupa uz najveću ozbiljnost.

“Kada je riječ o dijalogu sa Prištinom mi to uzimamo veoma ozbiljno i mislim da se približavamo vremenu kada bi se trebalo da očekujemo i prve rezultate tog dijaloga, što je, vjerujem, još prije nekoliko mjeseci za mnoge ljude izgledalo suviše optimistično", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

Kada je riječ o balkanskom regionu, iskazana je želja da on bude uspješna priča EU - bilo bi to od izuzetme važnosti za Srbiju, region, ali i samu EU, rečeno je danas.

XS
SM
MD
LG