Linkovi

Separatisti oslobodili posmatrače OEBS-a


Šef posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, pukovnik nemačke vojske Aksel Šnajder (levo) i Vjačeslav Ponomarjev, samoproklamovani gradonačelnik Slavjanska, posle oslobađanja pripadnika OEBS-a
Šef posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, pukovnik nemačke vojske Aksel Šnajder (levo) i Vjačeslav Ponomarjev, samoproklamovani gradonačelnik Slavjanska, posle oslobađanja pripadnika OEBS-a

Prelazna vlada Ukrajine proglasila najmanje dvodnevnu žalost u Odesi, gde je u jučerašnjim sukobima između pro-ruskih separatista i onih koji podržavaju centralnu vlast u KIjevu stradalo najmanje 42 ljudi...

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je oslobađanje evropskih posmatrača, koje su pre više od sedam dana u Slavjansku priveli pro-ruski separatisti u Ukrajini - pozitivan korak, ali je dodao da je potrebno učiniti više kako bi se situacija smirila.

Oslobađanje posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozdravio je i generalni sekretar Ujedinjneih nacija Ban Ki-mun.

Pro-ruski separatisti danas su oslobodili sedam pripadnika OEBS-a i njihovih pet asistenata, - kako tvrde mediji - po naređenju vođe pobunjenika, a zbog pogoršanja bezbednosti u gradu.

Sekretar Keri je u Kinšasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, poručio da je važno da Rusija prekine da podržava separatiste, koji su zauzeli brojne vladine zgrade u istočnoj Ukrajini. Keri je prethodno telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lavrov Keriju rekao da SAD treba da iskoriste svoj uticaj da primoraju ukrajinsku vladu da prekine vojne operacije na istoku i jugoistoku zemlje.

Takođe danas, prelazna vlada Ukrajine proglasila je najmanje dvodnevnu žalost u lučkom gradu Odesi, gde je u sukobima između pro-ruskih separatista i onih koji podržavaju centralnu vlast u KIjevu stradalo najmanje 42 ljudi.
XS
SM
MD
LG