Linkovi

Separatisti ubili trojicu ukrajinskih vojnika


Proruski pobunjenik na straži u blizini aerodroma u Donjecku u istočnoj Ukrajini, 6. januar 2015.
Proruski pobunjenik na straži u blizini aerodroma u Donjecku u istočnoj Ukrajini, 6. januar 2015.

U međuvremenu, grupa koja zahteva da Berlin prekine odnose sa ukrajinskom vladom, blokirala je vebsajt Vlade Nemačke samo nekoliko sati pred sastanak ukrajinskog premijera sa predsednikom Nemačke.

Trojica vojnika ubijeni su u napadu ruskih separatista u poslednja 24 sata, u pojačanom nasilju u istočnoj Ukrajini.

Portparol ukrajinske vojske, Andrej Lisenko rekao je novinarima u Kijevu da je jedan vojnik ubijen iz snajpera, drugi u pucnjavi vatrenim oružjem, a treći u odvojenoj pucnjavi u istočnoj Ukrajini. Četvrti ukrajinski vojnik je ranjen.

Napadi su se dogodili dok Rusija i Ukrajina slave pravoslavni Božić, a pred sastanak ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera Francuske i Nemačke, koji su posvećeni rešavanju krize u Ukrajini. Ti razgovori su zakazani za 15. januar u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel istakli su da će prisustvovati sastanku samo ukoliko postoji šansa za rešenje konflikta u istočnoj Ukrajini, u kojem je 4,700 ljudi izgubilo živote od prošlog aprila.

U međuvremenu, grupa koja zahteva da Berlin prekine odnose sa ukrajinskom vladom, blokirala je vebsajt Vlade Nemačke samo nekoliko sati pred sastanak ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka sa predsednikom Joakimom Gaukom u nemačkoj prestonici.

Grupa koja sebe naziva “Sajber berkut” preuzela je odgovornost za sajber napad u saopštenju koje je postavljeno na njihov vebsajt. U tom dokumentu se navodi da se Jacenjuk nadao da će dobiti više milijarderski kredit od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za, po njihovim rečima, “produženje rata, a ne obnavljanje oštećene infrastrukture u njegovoj zemlji”.

Berkut se odnosi na specijalnu jedinicu policije za razbijanje demonstracija, koja je umešana u prošlogodišnje proteste protiv ukrajinskog, pro-ruskog predsednika Viktora Janukoviča.

Više od 100 ljudi, uglavnom demonstranata, ubijeno je u nasilju koje je dovelo do smene Janukovičeve vlade. Ta policijska jedinica je raspuštena posle njegovog odlaska sa vlasti.

XS
SM
MD
LG