Linkovi

Stariji Njujorčani koriste Fejsbuk


Stariji Njujorčani na kursu za korišćenje Fejsbuka
Stariji Njujorčani na kursu za korišćenje Fejsbuka

Njujorčani koji žele da nauče kako da se druže preko Fejsbuka mogu to da saznaju u lokalnim bibliotekama

Biblioteka Sputen Divil u Bornksu jedna je od gradskih biblioteka u Njujorku koje nude časove Fejsbuka za starije osobe.

Prema anketi instituta Pju i American Life Project više od polovine Amerikanaca starijih od 65 godina koristi internet.

Mnogima od njih, posebno onima koji žive daleko od svojih porodica, mreže za druženje omogućavaju da budu stalno u kontaktu, razmenjuju vesti i fotografije, da se povezuju sa starim prijateljima ili da stiču nove.

Tokom jednoipočasovnog kursa viši bibliotekar Džoš Soul objačnjava šta je Fejsbuk, kako otvoriti sopstveni nalog, kako manipulisati vestima i vremenskim redosledom i kako štititi svoju privatnost.

Najstariji učesnik ovog popularnog kursa imao je 97 godina, kaže Džoš Soul.

„Tehniku poznaju više nego što misle, ali nemaju dovoljno samopouzdanja. Treba im neko da ih ohrabri i da im da savete kako da ih bolje koriste“, kaže Soul.

Pošto im je objasnio šta je „frendovanje“ i kako da odgovore na to, Soul predlaže 76-godišnjoj Rosalind Liht da prihvati poziv pošto je prepoznala osobu koja joj je poslala poziv.

„To je moja snaja. Ali nisam sigurna da hoću da je „frendujem“, kaže Rosalind Liht.

Na drugi poziv reagovala je drugačije.

„To mi je unuk. Njega hoću“, kaže Rosalind.

Soul im objašnjava kako da nađu izgubljene prijatelje, kako da prekinu vezu i kako da štite sopstvenu privatnost, ali on priznaje da je za neke to previše podataka odjednom.

„Za sada, treba im samo osnova“, kaže Soul.

69-godišnja Kerol Vajt već je imala nalog na Fejsbuku, ali nije znala da ga koristi. Ona kaže da je najviše zabrinjava privatnost.

„Ne volim što mi je upisan datum rođenja. To me plaši“, kaže ona.

Soul kaže da ima i onih koji su skeptični ali da većina onih koji završe kurs nastavlja da koristi Fejsbuk.

Pored ovog, biblioteke u Njujorku nude starijim građanima i druge kurseve iz korišćenja kompjutera, čitača elektronskih knjiga i mobilnih telefona.
XS
SM
MD
LG