Linkovi

Senatori traže detalje o sporazumu sa Iranom


Državni sekretar Džon Keri, sekretari za finansije i odbranu, Džek Lu i Eš Karter, svedoče pred Senatskim odborom za oružane snage.
Državni sekretar Džon Keri, sekretari za finansije i odbranu, Džek Lu i Eš Karter, svedoče pred Senatskim odborom za oružane snage.

Visoki zvaničnici Obamine administracije danas su odgovarali na pitanja republikanskih senatora o detaljima režima međunarodnih inspekcija, kojima će se proveravati kako Iran poštuje odredbe nuklearnog sporazuma.

Predsedavajući senatskog odbora za oružane snage Džon Mekejn izrazio je frustriranost činjenicom da Kongres ne može da pregleda i razmatra sporazume između Teherana i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Državni sekretar Džon Keri obećao je zakonodavcima da će biti obavešteni o detaljima iza zatvorenih vrata, ali je rekao da se sporazumi koje sklapa Međunarodna agencija za atomsku energiju “ne dele sa svetom”.

Sekretar za finansije Džek Lu je istakao da finansijska sredstva koja su zamrznuta Iranu drže banke širom sveta, i da će ta sredstva verovatno biti odmrznuta i u slučaju da Kongres odbaci nuklearni sporazum.

Sekretar za odbranu Eš Karter je istakao da nuklearni sporazum sa Iranom neće ograničiti američku vojnu poziciju na Bliskom istoku, i dodao da nijedna "meta" u Iranu neće biti van domašaja SAD ukoliko Iran bude agresivan prema susedima ili bude prevario medjunarodnu zajednicu tokom sprovodjenja sporazuma.

XS
SM
MD
LG