Linkovi

Senat usvojio rezoluciju o Srbiji

  • Vesti Amerike

Američki Senat usvojio je rezoluciju u kojoj čestita Srbiji na podnošenju zahteva za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji. U rezoluciji 483, čiji su predlagači senatori Džordž Vojnovič, Džon Keri, Ričard Lugar, Ben Kardin i senatorka Džin Šahin, odaje se priznanje aktivnim naporima Srbije da se integriše u Evropu i globalnu zajednicu.

Američki senatori pozvali su Evropski savet da pravovremeno zauzme jasan stav o kvalifikacijama Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, i nastavi aktivno angažovanje u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana na ostvarenju njihovih evropskih aspiracija.

Senat takodje čestita Srbiji na opredeljenju za demokratiju, slobodno tržište, toleranciju, nediskriminaciju i vladavinu prava. U tekstu rezolucije pozdravlja se odluka vlade Srbije iz 2006. godine da se pridruži NATO programu Partnerstvo za mir, a vlada u Beogradu ujedno poziva da pojača napore da uhvati i izruči Haškom tribunalu optuženike Gorana Hadžića i Ratka Mladića, i na druge načine u potpunosti saradjuje sa tim sudom.

Senat konstatuje i da je demokratski izabrana vlada Srbije predana rešavanju regionalnih sporova putem diplomatije i medjunarodnog prava.

U rezoluciji se ukazuje na saradnju izmedju američke i srpske vlade u borbi protiv terorizma, suzbijanju trgovine narkoticima, zaštiti ljudskih prava, regionalnoj saradnji i trgovini. Takodje je izražena snažna podrška Evropskoj uniji kao „izvoru stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta za Evropu i ceo svet“.

Vojnovič: Nastaviti prozapadnim putem

Povodom usvajanja rezolucije, njen predlagač, senator Džordž Vojnovič, saopštio je da je oduvek gajio uverenje da je „integracija zemalja jugoistočne Evrope u evro-atlantske institucije najveći garant regionalne bezbednosti, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta“.

Senator Vojnovič u saopštenju je čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću na „liderskoj ulozi u ostvarenju evropskih aspiracija Srbije“.

„Nadam se da će Srbija nastaviti da ide prozapadnim, demokratskim putem i da će svi Srbi što pre videti plodove demokratije“, navodi senator iz Ohaja. Vojnovič je, inače, u februaru posetio Beograd zajedno sa senatorkom Džin Šahin, članicom senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose.

XS
SM
MD
LG