Linkovi

Senat usvojio predlog poreske reforme


Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel

Američki Senat usvojio je rano jutros predlog republikanaca o poreskoj reformi vredan 1500 milijardi dolara sa 51 glasom za i 49 protiv.

Demokrate su glasale protiv, a žalili su se na to da su amandmani dopisivani u zadnji momenat, da su bili nedovoljno jasni i da se njima može manipulisati.

Republikanski senator Džef Flejk, čiji je glas predsudio, rekao je da je glasao za, a da je zauzvrat dobio garancije da će biti usvojen zakon o zaštiti više od 800.000 nedokumentovanih mladih ljudi koji su u SAD dovedeni kao deca.

Republikanci insistiraju na tome da će smanjivanjem poresa podstaći ekonomski rast, dok demokrate tvrde da su se I federalni deficit I razlike u prihodima povećavale nakon svakog smanjenja poreza u proteklim decenijama.

Iako nisu potpuno protiv smanjenja poreza, pojedine demokrate smatraju da će zbog predloga republikanaca koji je usvojen u Senatu biti oštećeni socijalni programi za siromašne I stare.

Detalji poreske reforme

Predlogom koje uvojio Senat trajno se trajno smanjuju porezi na dobit korporacija sa 35 na 20 odsto I privremeno smanjuju porezi na zarade. Pojedine poreske olakšice se uvode, dok se druge ukidaju, a američki nacionalni dug – koji je trenutno 20 000 milijardi dolara se povećava.

Nestranački Zajednički komitet za oporezivanje objavio je da će plan republikanaca opteretiti federalnu kasu za više od 1000 milijardi dolara u narednih 10 godina.

Predlog koji je usvojio Senat sada treba da se uskladi sa predlogom poreske reforme koju je ranije usvojio Predstavnički dom Kongresa. Potom tu verziju treba da odobre oba doma Kongresa, a onda je potpisuje i predsednik.

Donald Tramp pozdravio je usvajanje predloga poreske reforme u Senati u rekao da će to značiti "najveće smanjenje poreza u američkoj istoriji" i dodao da će demokrate činjenica da niko od njih nije glasao za predlog zakona "koštati vrlo skupo" na seldećim izborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG