Linkovi

Senat potvrdio izbor Trampovog kandidata za CIA


FILE - CIA Director-designate Rep. Michael Pompeo, R-Kan, accompanied by former Senate Majority Leader Bob Dole, testifies on Capitol Hill in Washington, Jan. 12, 2017, at his confirmation hearing before the Senate Intelligence Committee.
FILE - CIA Director-designate Rep. Michael Pompeo, R-Kan, accompanied by former Senate Majority Leader Bob Dole, testifies on Capitol Hill in Washington, Jan. 12, 2017, at his confirmation hearing before the Senate Intelligence Committee.

Američki Senat nastavio je u ponedeljak popunjavanje tima predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost potvrdivši izbor direktora Centalne obaveštajne agencije (CIA), republikanskog kongresmena Majka Pompea. Senat je prihvatio i Trampovog kandidata za državnog sekretara, naftnog menadžera Reksa Tilersona.

Potvrđen nadmoćnim glasanjem 66:32, Pompeo se pridružio sekretaru za odbranu Džonu Metisu i sekretaru za unutrašnju bezbednosto Džonu Keliju u novoj Trampovoj administraciji.

Potpredsednik Majk Pens vodio je polaganje zakletve, nakon što je Senat potvrdno glasao.

VP Pence Swears In Mike Pompeo as CIA Director
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Senatori iz obe partije navodili su Pompeov angažman u Odboru Predstavničkog doma za obaveštajne aktivnosti kao razlog za podržavanje njegove nominacije.

"Ne znam ni jednog člana Kongresa koji je više od Majka Pompea putovao oko sveta, provodio više vremena u CIA-i kako bi shvatio šta tamo ulazi i šta odatle izlazi, šta i kako oni rade i zbog čega je to važno za američki narod i bezbednost zemlje".

"Iako se kongresmen Pompeo i ja ne slažemo oko mnogih tema, verujem da on može biti efikasan lider CIA-e", rekao je demokratski senaor Mark Vorner iz Virdžinije. "Ubedio me je da će slediti zakonsku zabranu mučenja (osumnjičenih za terorizam)".

Pompeo je kritikovao Obaminu administraciju zbog okončanja takozvanih "unapređenih tehnika ispitivanja". Ali tokom saslušanja za potvrđivanje nominacije protekle sedmice, obećao je da će slediti zakone SAD o tretmanu pritvorenika.

Arhiva - Reks Tilerson govori pred senatovim Komitetom za spoljne odnose tokom saslušanja pre potvrđivanja nominacije za novog američkog državnog sekretara, u Vašingtonu, 11. januara 2017.
Arhiva - Reks Tilerson govori pred senatovim Komitetom za spoljne odnose tokom saslušanja pre potvrđivanja nominacije za novog američkog državnog sekretara, u Vašingtonu, 11. januara 2017.

Tilerson je, sa druge strane, dobio podršku republikanaca, ali ne i demokrata pred senatskim Komitetetom za spoljne poslove, gde republikanci imaju većinu od jednog mesta. Njegova nominacija sada odlazi pred ceo Senat na konačno potvrdno glasanje, verovatno kasnije ove nedelje.

Tilersonov mandat kao glavnog šefa Ekson mobajla pokazao se kao glavna tačka nesuglasice oko toga da li je on dobar izbor za poziciju prvog čoveka američke diplomatije.

"On je rukovodio osmom najvećom svetskom kompanijom koja zapošljava preko 75.000 ljudi", rekao je predsedavajući Odbora Bob Korker, republikanac iz Tenesija. "Diplomatija je ključna komponenta njegovih pozicija u prošlosti i on se pokazao kao izvanredno sposoban i uspešan pregovarač koji je održavao duboke odnose širom sveta".

Demokrate, naprotiv, nalaze menadžerski karakter Tilersona kao problematičan.

"Zvučao je kao osoba iz biznisa pre nego osoba koja želi da bude državni sekretar", rekao je senator Ben Kardin iz Merilenda, vodeći demokrata u Odboru. "Nisam primetio predanost da se bude zagovornik, globalno, ljudskih prava i dobrog rukovođenja, što bih voleo da vidim kod državnog sekretara".

Neizvesnost o rezultatima glasanja u Komitetu nestala je ranije tokom dana, kada je senator Marko Rubio sa Floride, usamljeni republkanac koji je izneo značajne rezerve na račun Tilersona, objavio da će podržati njegovu nominaciju.

"Moja zabrinutost odnosila se na to da bi gospodin Tilerson mogao da vodi spoljnu politiku pravljenja 'dilova' na račun tradicionalnih savezništava i na račun ljudskih prava i demokratije", rekao je Rubio. "Verujem da svi predsednici, posebno oni novi, imaju pravo na poštovanje postavljenja svojih članova kabineta".

Demokrate su iznele zapanjenost Tilersonovim odgovorima na pitanja o ruskim aktivnostima na svetskoj sceni tokom pretresa pre potvrđivanja mandata ranije ovog meseca.

"U trenutku kada Rusija nastavlja agresiju širom sveta i meša se u naše izbore, to mora biti vrh američke diplomatske agende i glavna briga našeg državnog sekretara. Veoma je problematično to što je gospodin Trilerson rekao odboru da on i predsednik Tramp čak nisu ni diskutovali o specifičnostima svoje politike prema Rusiji", rekao je demokrata Robert Menendez iz Nju Džerzija.

Republikanci su želeli da potvrde Pompea prošlog peka, nakon što je Tramp položio zakletvu kao predsednik. Ali, demokrate su zahtevale dodatno vreme kako bi se raspravljalo o nominacijama, što je rezultiralo odlaganjem glasanja.

Republikanci upozoravaju da su protiv odlaganja u dozvoljavanju Trampu da kompletira svoj nacionalni bezbednosni tim.

"Naša zemlja nastavlja da se suočava sa ogromnim pretnjama", rekao je senator Džon Kornin iz Teksasa. "A oni ne pritiskaju dugme 'pauza'. Moguće je da će neki neprijatelji pokušati da testiraju hrabrost predsednika Trampa i njegovog novog kabineta tokom procesa tranzicije, koji svi vide kao period ranjivosti Sjedinjenih Država".

XS
SM
MD
LG