Linkovi

Senat uskoro glasa o Protokolu za CG


Američki Senat u utorak će da glasa o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, saopšteno je Glasu Amerike u Senatu.

To je potvrdio i republikanski senator Majk Li, koji je tokom rasprave o protokolu rekao da će kasnije u utorak da se izjasni protiv dokumenta, ali i priznao da će rezolucija o ratifikaciji protokola vjerovatno da bude usvojena, a Crna Gora da postane punopravna članica NATO-a.

Li je rekao da ne zna kako prijem Crne Gore, sa malom vojnom snagom, može da doprinese jačanju kolektivne bezbjednosti. Dodao je da preuzimanje obaveza, predviđenih članom pet Povelje NATO-a, samo povećava vjerovatnoću "slanja naših hrabrih vojnika u potencijalni konflikt". Širenje NATO-a, kako je ocijenio republikanski senator iz Jute, takođe ne rješava pojedine sistemske probleme u toj organizaciji.

Izrazio je međutim nadu da će Crna Gora da bude "konstruktivna snaga" u rešavanju "operativnih problema" u NATO-u.

Demokratska senatorka Džin Šahin rekla je da je uvjerena da će ubjedljiva većina senatora iz obje stranke da glasa za crnogorsko članstvo koje će, kako je istakla, pomoći Alijansi da bude otpornija i da spriječi rusku agresiju na evropskoj istočnoj granici.

Takođe je ocijenila da je prijem Crne Gore u interesu zemlje, Evrope i nacionalne bezbjednosti SAD. "Crna Gora je mala, ali geopolitički važna zemlja. Njenim članstvom, Alijansa će zaokružiti kontrolu nad obalom Jadrana i tako ojačati svoju južnu granicu", naglasila je Šahin i dodala da bi se davanjem zelenog svijetla za ratifikaciju protokola pokazala solidarnost sa "zemljama kao što je Crna Gora, koje Vladimir Putin pokušava da zastraši".

"Sada je ključno da pošaljemo poruku da nećemo da tolerišemo takvo ponašanje", istakla je demokratska senatorka iz Nju Hempšira.

Demokratski senator Kris Marfi rekao je da je uvjeren da će prijem Crne Gore da osnaži NATO. " Riječ je o maloj zemlji, sa veoma malom vojskom, koja međutim zauzima izuzetno važnu poziciju u svijetu", rekao je Marfi i ocijenio da je Crna Gora spremna za članstvo.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom podrškom.

"Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO", naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani pokušali državni prevrat na dan parlamentarnih izbora.

"Navodna podrška Rusije pokušaju puča u Crnoj Gori ne smije da bude nagrađena tako što će NATO da okrene leđa zemlji koja je pokazala toliku hrabrost, suprostavljajući se ruskoj agresiji", rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson i dodao da je Rusija pod Vladimirom Putinom sve veća prijetnja svojim susjedima i svjetskom miru.

Džonson je ocijenio da će crnogorsko članstvo da osnaži stabilnost u Evropi i da je Crna Gora pokazala da je posvećena Alijansi, te da je sprovela neohodne reforme.

"Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO", poručio je svojim kolegama republikanski senator.

Republikanski senator iz Ohaja, Rob Portman, kazao je da crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Senat je u ponedeljak, ogromnom većinom, usvojio proceduralnu mjeru kojom je rasprava o crnogorskom članstvu ograničena i senatorima omogućeno da se izjasne o protokolu.

Za ograničenje rasprave glasalo je 97 senatora. Protiv su bili senator iz Kentakija, Rend Pol, i njegov stranački kolega iz Jute, Majk Li. Nije glasao senator Džoni Ajsakson iz Džordžije.

Za usvajanje rezolucije o ratifikaciji protokola potrebna je dvotrećinska većina u Senatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG