Linkovi

Senat SAD na korak do ratifikacije članstva Crne Gore u NATO


Crna Gora je preskočila važnu prepreku na putu do punopravnog članstva u NATO. Američki senat podržao je u ponedjeljak proceduralnu mjeru kojom je ograničena rasprava i omogućeno da se senatori izjasne o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO.

Za ograničenje rasprave glasalo je 97 senatora. Protiv su bili senator iz Kentakija, Rend Pol, i njegov stranacki kolega iz Jute, Majk Li.

Nije glasao senator Džoni Ajsakson iz Džordžije.

Senatorima je na raspolaganju 30 sati za raspravu o rezoluciji kojom se daje zeleno svijetlo članstvu Crne Gore. To znači da bi završno glasanje moglo da bude održano već u srijedu, ali izvori Glasa Amerike u Senatu navode kako bi Senat već u utorak mogao ratifikovati Protokol.

Za usvajanje rezolucije o ratifikaciji protokola potrebna je dvotrećinska većina u Senatu.

Lider republikanske većine, senator iz Kentakija Mič Mekonel rekao je na početku sjednice da bi pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dalo znak ostalim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi da put do članstva, iako težak, nije uzaludan.

Mekonel je naglasio da se Sjedinjene Države i evropski saveznici suočavaju sa brojnim prijetnjama i da je NATO i dalje izuzetno dragocjen savez. Takođe je naveo da Sjedinjene Države traže od svojih saveznika da ispune svoje obaveze i izdvoje 2 odsto bruto društvenog proizvoda za odbranu da bi Alijansa mogla da poboljša svoje kapacitete.

"Zato i mi moramo da ispunimo svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore", istakao je republikanski lider.

Takođe je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin na sve načine pokušava da zastraši zemlje koje žele da postanu članice Alijanse i da proširi uticaj Rusije.

Podrška Rubija, Korkera, Mekejna, Kardina i Grejema, protivljenje Pola

Republikanski senator s Floride, Marko Rubio podsjetio je da je Crna Gora, iako nije članica, već je slala svoje vojnike u Avganistan, kako bi podržali misiju Alijanse u toj zemlji. Važno je, kazao je Rubio, nastaviti širenje NATO-a na države koje ispunjavaju uslove, u trenutku kada je Alijansa pod pritiskom suparnika.

„Moramo ohrabrivati širenje NATO-a, pogotovo trenutku neizvjesnosti i bezbjednosnih izazova u Evropi, agresije Putina i njegovih prijetnji stabilnosti regiona. Znamo da Putin ne bi volio ništa više nego da NATO propadne, da Crna Gora bude pod njegovim uticajem i u strahu od Rusije. Zato treba da podržimo članstvo Crne Gore“, kazao je Rubio.

Senator Džon Mekejn, jedan od najglasnijih zagovornika prijema Crne Gore, rekao je da bi se u slučaju da to toga ne dođe, to negativno odrazilo na ambicije država Istočne Evrope koje žele da se priključe Alijansi.

Mekejn je rekao da je prijem Crne Gore u NATO istovremeno i poruka Vladimiru Putinu koji pokušava da proširi uticaj u regionu.

"Suoćeni smo sa Vladimirom Putinom koji pokušava da proširi domet i uticaj toliko da je pokuđao da zbaci slobodno izabranu vladu u Crnoj Gori. Taj pokušaj puča nije uspio, ali vas uvjeravam da Crna Gora, ako ne prihvatimo njeno članstvo neće ostati demokratija", kazao je Mekejn.

Senator iz Južne Karoline, Lindzi Grejem dodao je da je podrška Crnopj Gori posebno važna zbog ponašanja Rusije, koja pokušava da produbi jaz imedju Evrope i SAD, između savezničkih demokratija.

Podršku ratifikaciji protoklola pružio je i predsjedavajući senatskkog spoljnopolitičkog odbora, republikanac iz Tenesija, Bob Korker.

Senator iz Kentakija, Rend Pol, jedini koji se za sada javno protivio širenju Alijanse na Crnu Goru, rekao je da NATO od prijema Crne Gore i njenih 2,000 vojnika neće imati mnogo koristi.

Pol je rekao da bi prijem Crne Gore samo predstavljao dodatnu finansijsku i vojnu obavezu za SAD i da ne bi unaprijedio njene bezjednosne i nacionalne interese.

Rekao je da ne želi da se Amerika, prijemom Crne Gore, obaveže da će slati svoje vojnike u potencijalni konflikt ako budu morali da brane Crnu Goru.

Tražio je da se usvoji amandman koji bi predviđao da Kongres SAD odobri ulazak u rat u slučaju aktivacije člana petog Povelje NATO.

Senator Korker je odbacio zahtjev ističući kako je član peti povelje NATO podrazumijeva da se članice međusbno brane. "Znamo da je 98 senatora od početka htjelo da se o ovom pitanju raspravlja i potom glasa", kazao je Korker, ističući kako "ogromna većina u Senatu podržava članstvo Crne Gore u NATO".

Korker je optužio Pola da je pokušao da odgodi ratifikaciju protokola nakon što mu nije usvojen amandman koji se odnosio na prisluškivanje na teritoriji SAD, koji nema nikakve veze sa Protokolom o članstvu Crne Gore.

Vodeći demokrata u senatskom Spoljnopolitičkom odboru Ben Kardin rekao je da se prijemom Crne Gore šalje snažna poruka Rusiji da nema pravo veta na širenje NATO.

Kardin je prije sjednice rekao Glasu Amerike da je moguće da bi Senat, već do polovine ove sedmice, mogao da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO-u.

Za okončanje procedure ratifikacije protokola u Sjedinjenim Državama potreban je i potpis predsjednika Donalda Trampa. Jedan od ključnih članova Trampovog kabineta, državni sekretar Reks Tilerson je u pismu liderima Senata početkom mjeseca rekao da je crnogorsko članstvo u Alijansi od velikog interesa za Sjedinjene Države.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je protekle nedelje boravio u zvaničnoj posjeti Vašingtonu, rekao je u intervjuu Glasu Amerike da mu je i Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R Mekmaster, tokom susreta u Bijeloj kući, potvrdio da administracija apsolutno podržava proširenje NATO-a na Crnu Goru.

Darmanović je naglasio da zbog toga smatra da je predsjednički potpis samo formalnost koja, kako je rekao, nikada nije izostala kada je riječ o širenju Alijanse.

XS
SM
MD
LG