Linkovi

Senat usvojio amandman o dodatnim sankcijama Rusiji


Američki Senat velikom većinom u sredu je usvojio amandman kojim se jačaju sankcije Rusiji zbog kampanje uticaja na američke predsedničke izbore 2016.

Amandmanom se takođe zahteva kongresna revizija u slučaju da Bela Kuća odluči da ublaži, suspenduje ili ukine sankcije koje su već na snazi.

Dvostranački dogovor realizovan je u formi amandmana na zakon koji Senat već razmatra a odnosi se na sankcije Iranu. Očekuje se da će taj zakon imati snažnu podršku kada bude predstavljen celom Senatu, posle čega bi trebalo da prođe Predstavnički dom da bi ga na kraju potpisao predsednik Donald Tramp.

Zakonom se jačaju postojeće sankcije usmerene na ruske energetske proizvode dok se uvode nove sankcije onima koji su umešani u ozbiljna kršenja ljudskih prava, snabdevanje sirijske vlade oružjem, sprovođenje zloćudnih sajber aktivnosti i poslovanja sa ruskim obaveštajnim službama i vojskom.

Američki državni sekretar Reks Tilerson kritikovao je nove sankcije dok je u sredu svedočio pred Odborom za spoljnopolitičke odnose, dovodeći u pitanje koliko će efikasne biti unilateralne sankcije u odvraćanju Rusije.

“One će biti pomalo šuplje a Putin će znati da su šuplje", rekao je.

Tilerson je dodao da američka administracija mora da ima kapacitet da "pojača pritisak" na Rusiju ukoliko neka buduća situacija to bude zahtevala.

U decembru, posle izbora, Obamina administracija uvela je nove sankcije Rusiji i proterala izvestan broj ruskih diplomata kao kaznenu meru zbog mešanja u predsedničke izbore.

Trampova administracija je u više navrata odbijala da ozbiljno shvati rusko mešanje u izbore i odbacivala konsenzus američke obaveštjane zajednice da je rusko mešanje pomoglo njegovoj kampanji.

XS
SM
MD
LG