Linkovi

Novi saziv Senata o Crnoj Gori u sredu


Spoljnopolitički odbor novog saziva američkog Senata će u srijedu, 11. januara, na radnoj sjednici razmotriti Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Protokol je jedina tačka dnevnog reda radne sjednice, posle koje će biti održan pretres povodom nominacije Reksa Tilersona za državnog sekretara.

Dokument će zatim biti upućen punom sastavu Senata na izjašnjavanje i, kako je Glasu Amerike rečeno u Spoljnopolitičkom odboru, vjerovatno će ponovo biti traženo da se odobri jednoglasnim pristankom jer, kako vjeruju u odboru, postoji široka dvostranačka podrška za članstvo Crne Gore u NATO-u.

Spoljnopolitički odbor prethodnog saziva Senata jednoglasno je dao zeleno svijetlo za ratifikaciju protokola koji, zbog primjedbi senatora Renda Pola i Majka Lija i kratkog vremenskog roka, nije odobren prije raspuštanja Kongresa u decembru prošle godine.

Protokol je mogao da bude odobren samo jednoglasno, zato što nije bilo vremena da se o njemu senatori pojedinačno izjasne.

U slučaju da Pol i Li i dalje budu imali primjedbe, senatori bi morali pojedinačno da glasaju o protokolu, za čiju bi ratifikaciju onda bila potrebna dvotrećinska većina. U Senatu SAD je 100 zakonodavaca, po dvoje iz svake savezne države.

Brzina procesa zavisiće od agende Senata, koji se priprema za prenos vlasti na novu administraciju.

XS
SM
MD
LG