Linkovi

Američka administracija i senatori snažno uz CG


U Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata održan je pretres o pristupanju Crne Gore NATO-u, na kojem su senatori iz obje stranke podržali proširenje Alijanse na 29. članicu i založili se za što bržu ratifikaciju protokola. O višestrukom značaju članstva Crne Gore u Alijansi, svjedočili su zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Majkl Karpenter.

Crna Gora je na jučerašnjem pretresu Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata dobila čvrstu podršku za pristupanje NATO-u – i prisutnih senatora iz obje stranke i zvaničnika Stejt departmenta i Pentagona koji su poručili – Crna Gora je spremna da postane 29. članica Alijanse.

“Pozivamo Senat da nastavi istorijsku saradnju, unutar američke vlade, u pogledu proširenja NATO-a i da pruži saglasnost za američku ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore”, saopštio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

Podgorica je, kako je istakao Ji, preduzela značajne korake u rešavanju problema korupcije i organizovanog kriminala i napravila veliki pomak u ispunjavanju NATO standarda, sprovođenjem reformi u odbrambenom, obavještajnom i bezbjednosnom sektoru. Zbog toga služi i kao primjer susjedima u regionu da teške reforme i odluke daju pozitivne rezultate.

“Članstvo Crne Gore u NATO-u će biti podrška većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti svih njenih susjeda, približavajući cjelokupni region Balkana ostvarivanju američkog strateškog cilja – Evropi koja je cjelovita, slobodna i u miru. Pristupanje Crne Gore imaće i pozitivan uticaj na efektivnost Alijanse.”

Zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter istakao je uspjeh koji je Crna Gora postigla u transformaciji vojnih snaga, njene dobre odnose sa susjedima, te doprinos međunarodnim misijama

Iako je Crna Gora mala zemlja, nije oklijevala da angažuje svoje vojne kapacitete za podršku bezbjednosnim prioritetima Sjedinjenih Država i NATO-a.”

Crnogorskim članstvom, ističu američki zvaničnici, pokazuje se da je politika otvorenih vrata i dalje aktuelna i istovremeno odbacuje uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

"Dodatni povod za brzu ratifikaciju članstva Crne Gore u NATO povezan je sa malignim uticajem Rusije i u Crnoj Gori i u regionu. Rusija podržava nevladine organizacije i političare u Crnoj Gori koji se protive NATO-u i širi dezinformacije o savezu i koristima koje će donijeti Crnoj Gori. Što prije uvedemo Crnu Goru u Alijansu, sada kada je ispunula sve zahtjeve i sprovela teške reforme i dokazala da je sposobna da modernizuje vojsku i uskladila svoju spoljnu politiku sa NATO-om, prije ćemo to pitanje skloniti po strani", istakao je Karpenter.

Uprkos ruskoj kampanji i prijetnjama, podrška članstvu u Alijansi u Crnoj Gori je postojano rasla tokom prošle godine, ocjenjuje Hojt Brajan Ji, uz napomenu da prema poslednjim anketama iznosi oko 46,6 odsto, dok je 38,8 odsto protiv.

Američki zakonodavci su svjesni upozorenja koje je Rusija uputila crnogorskim vlastima. Istakli su da nema opravdanja za takav stav Moskve i da je NATO isključivo odbrambeni savez, ali i poručili da je u svijetlu tekućih izazova proširenje Alijanse veoma važno.

“Kad su naši savezi, naročito NATO, pod pritiskom naših neprijatelja moramo da se nastavimo da se širimo i primamo zemlje koje ispunjavaju standarde Alijanse. To nikada nije bilo važnije nego sada, imajući u vidu nesigurnu bezbjednosnu situaciju u Evropi. Zato mi je drago što se krećemo ka ratifikaciji članstva Crne Gore u NATO i zato je važno za naše saveznike širom svijeta da znaju da će bez obzira na ishod američkih izbora, imati moju i snažnu podršku mnogih mojih kolega u Senatu”, naglasio je republikanski senator iz Floride Marko Rubio.

“NATO-a mora da se čvrsto drži principa da treća strana ne može da blokira odluku o pristupanju Alijansi. To je naročito važno kada Rusija pokušava da podrije demokratski izabrane vlade koje žele da se integrišu u evroatlantske institucije”, smatra demokratska senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin.

Senatorku Šahin interesovao je i eventualni odgovor Alijanse na bilo koji pokušaj Rusije da kazni Crnu Goru.

Sve članice i njihovi partneri znaju da mogu da računaju na adekvatan odgovor NATO-a. NATO, naročito Sjedinjene Države odlučne su da urade što god je neophodno da se odbrane saveznici. Prva stvar je potvrda naše odlučnosti da zaštitimo teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore. Crnoj Gori će biti na raspolaganju sva sredstva kojima rasplaže NATO za pomoć saveznicima”, odgovorio je Hojt Brajan Ji.

Republikanski senator Rend Pol ipak smatra da treba održati izbalansiranu debatu o procesu proširenja NATO-a, posebno imajući u vidu ulogu Rusije u rešavanju sukoba u Siriji. Naročito je skeptičan u pogledu eventualnog članstva Gruzije i Ukrajine.

"Mi preuzimamo sav rizik u zaštiti Crne Gore. Preuzimamo sav rizik u zaštiti Gruzije ili Ukrajine. Ovo nije dvosmjerna ulica, već jednosmjerna. Mi smo ti koji trošimo sav novac na vojsku. Trošimo više nego sledećih osam zemalja zajedno.”

“Svakako postoje implikacije prijema bilo koje zemlje u NATO. Međutim, vjerujem da nema negativnih posljedica po američke interese kada je riječ o članstvu Crne Gore”, uzvratio je Ji.

Takođe je napomenuo da će se proces sprovođenja reformi u Crnoj Gori pratiti i nakon što postane članica NATO-a.

O protokolu o pristupanju Crne Gore NATO-u treba da se izjasni puni sastav Senata. Republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson za Glas Amerike kaže da ne očekuju probleme u tom procesu.

“Administracija to snažno podržava, vidjeli ste snažnu podršku američkih senatora, zbog čega se nadam da možemo brzo da ratifikujemo potokol.”

Još međutim nije poznato da li bi to pitanje moglo da se nađe na dnevnom redu prije predstojeće pauze u radu Kongresa ili poslije izbora.

“Možda ćemo otići na pauzu poslije eventualnog donošenja odluke o finansiranju vlade. Teško je predvidjeti, osim ako se protokol potencijalno ne usvoji jednoglasnim pristankom”, naveo je Džonson za naš program.

XS
SM
MD
LG