Linkovi

Senatski odbor jednoglasno za ratifikaciju Protokola o prijemu CG u NATO


Spoljnopolitički odbor američkog Senata je na današnjoj radnoj sjednici jednoglasno usvojio rezoluciju o podršci ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koja će biti proslijeđena na glasanje pred punim sastavom Senata.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker rekao je da je Crna Gora sprovela teške reforme da bi riješila problem korupcije i druga pitanja iz oblasti vladavine prava. "Potrebno je da crnogorska vlada preduzme dodatne napore i trebalo bi da podstičemo dalji napredak u dostizanju i pridržavanju standarda utvrđenih za NATO saveznike", naveo je Korker i dodao da odbor vjeruje da je prijem Crne Gore u punoporavno članstvo NATO-a u interesu Sjedinjenih Država.

Vodeći demokratski član Spoljnopolitičkog odbora Ben Kardin rekao je da jasno da je Crna Gora dala značajn doprinos naporima Alijanse širom svijeta i sprovela neophodne unutrašnje reforme u oblasti državne uprave, vladavine prava i u borbi protiv korupcije. "Taj napredak je još impozantniji kada se uzme u obzir činjenica da je Crna Gora podvrgnuta anti-NATO i anti-zapadnoj propagandi koja potiče iz Rusije. Čestitam zemlji na načinu na koji je odgovorila na to i veoma sam srećan što jasno stavljamo do znanja da Rusija nema pravo veta na odluke Alijanse", istakao je Kardin.

Članica odbora iz Demokratske stranke, Džin Šahin, pozvala je lidere u Senatu da ratifikuju protokol prije raspuštanja starog saziva Kongresa. "Najbolja poruka koju možemo da pošaljemo Rusiji je da želimo da Crna Gora postane članica NATO-a i da bude dio evropskog bloka koji štiti cijelu Evropu", poručila je Šahin.

U rezoluciji o davanju podrške ratifikaciji protokola navodi sa da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i promovisati interese Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika. Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se Sjedinjene Države i saveznici suočavaju sa stalnim prijetnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, te da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog, kako se ističe, spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbednosne interese Sjedinjenih Država.

„Crna Gora, s obzirom na to je uspostavila demokratsku vladu i iskazala spremnost da ispuni uslove za članstvo, uključujući i one neophodne za doprinos u odbrani svih NATO članica, u poziciji je da dalje unaprijedi principe Sjevernoatlantskog ugovora i da doprinese stabilnosti sjevrnoatlantskog područja, poručuje se u rezoluciji.

Uz podsjećanje da je Crna Gora sprovela teške reforme i preduzela korake da riješi probem korupcije, senatori ističu da Sjedinjene Države i druge članice NATO-a na bi trebalo da smatraju da je taj važan proces završen i da bi trebalo da nastave da zahtijevaju dodatne reforme.

Američki zakonodavci su u rezoluciji poručili su i da ni jedna zemlja koja nije članica NATO-a neće uticati na odluke o njegovom proširenju. Takođe su potvrdili da je članstvo Sjedinjenih Država u NATO-u i dalje ključni nacionalni bezbjednosni interes zemlje.

U rezoluciji se međutim navodi i da bi članice trebalo pravednije da dijele odgovornost i fnansijski teret odbrane demokratija u Evropi i Sjevernoj Americi, te da bi trebalo da nastave da se kreću ka ispunjavanju smjernica usvojenih na samitu u Velsu, 2014. godine, koje između ostalog nalažu da se na odbranu troši najmanje dva odsto bruto društvenog proizvoda, a 20 odsto odbrambenog budžeta na opremu, istraživanje i razvoj.

XS
SM
MD
LG