Linkovi

Senat protiv oštrije kontrole oružja


Demokratski senator Kris Marfi posle jučerašnjeg glasanje
Demokratski senator Kris Marfi posle jučerašnjeg glasanje

Osam dana posle najsmrtonosnijeg masovnog oružanog napada u američkoj istoriji, Senat nije usvojio seriju zakonskoh predloga kojima bi se određenim osobama ograničila kupovina oružja i pojačala provera kupaca oružja.

Kasno sinoć, republikanci su blokirali dva davno podneta zakonska predloga za koje su se demokrate borile obnovljenom snagom nakon što je napadač, inspirisan Islamskom državom Omar Matin usmrtio 49 osoba u gej klubu u Orlandu na Floridi, pre nedelju dana. Glasanje je usledilo samo nekoliko dana nakon što je demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata, 15 sati u Senatu obrazlagao zašto treba preduzeti zakonsku akciju povodom oružanog nasilja.

“Teroristi u današnje vreme koriste automatsko oružje, pre nego avione da napadnu Amerikance. Posle 11. septembra, odlučili smo da nećemo dozvoliti teroristima da otimaju avione da bi ubijali civile. Sada su oni počeli da koriste automatsko oružje. Oni regrutuju takozvane usamljene vukove da odlaze na sajmove i kupuju automatsko oružje i mi bi trebalo da preduzmemo istu taktiku. Mi ne odustajemo. Američki narod ne odustaje. Videćemo kako se odvijaju pregovori u narednih nekoliko dana ali reči ću vam sledeće: oni su obični dokaz činjenice da republikanci znaju da su sa pogrešne strane biračkog tela. Demokratija ne dozvoljava ovom mestu da bude toliko udaljeno od 90 odsto Amerikanaca, toliko dugo vremena.”

Jedna od predloženih mera trebalo je da spreči one koji se nalaze na različitim federalnim listama terorista, uključujući i onu o zabrani letenja, da kupe oružje. Druga je trebalo da proširi obaveznu proveru kupaca oružja, što uključuje sajmove oružja i kupovinu na internetu.

Republikanci su izjavili da ne bi mogli da glasaju ni za jedan od predloga koji nije pružio mogućnost onima koji su greškom stavljeni na liste terorista da se suprotstave vladinoj odluci.

U međuvremenu, dva republikanska predloga odbačena su tokom glasanja u ponedeljak. Jednim je moglo da se zahteva od vlade da obezbedi sudski nalog da bi sprečila osumnjičene teroriste da kupe oružje, dok bi drugim mogle da se jednostavno obaveste vlasti kada neko, ko je istraživan zbog terorizma, kupi oružje.

XS
SM
MD
LG