Linkovi

"Sekvestar" i zvanično na snazi


Republikanci snose krivicu, kaže predsednik Barak Obama
Republikanci snose krivicu, kaže predsednik Barak Obama

Potpuni uticaj budžetskih rezova neće se osetiti širom zemlje još nekoliko nedelja, , ali neki efekti ove mere već se primećuju

Američki predsednik Barak Obama potpisao je uredbu o stupanju na snagu automatskog smanjenja troškova vlade u iznosu od 85 milijardi dolara, pošto Kongres i Bela kuća nisu uspeli da se dogovre o alternativnom planu za ublažanjanje budžetskog deficita.

Proći će nekoliko nedelja pre nego što se potpuni uticaj budžetski rezova bude osetio širom zemlje, ali neki efekti ove mere se već primećuju.

Predsednik Obama je u svom redovnom obraćanju naciji subotom poručio da je do automatskog smanjenja došlo zato što su republikanci u Kongresu odlučili da je zaštita poreskih olakšice za "dobro-stojeće i one sa dobrim vezama" važnija od zaštite vojnih i porodica srednje klase od rezova.

Članica predstavničkog doma iz države Vašington Keti Mekmoris Rodžers rekla je u republikanskom odgovoru da rezovi mogu da se naprave "odgovornije i promišljenije" i da bi ova budžetska smanjenja trebalo zameniti "pametnijim izborom rezova".

Neke federalne agencije suspendovale su zapošljavanja i smanjile potrošnju za različite projekte i programe kako bi izbegle otpuštanje radnika, aneki zaposleni u državnim službama kažu da se već pripremaju za moguća smanjenja plate.

Ekonomisti tvrde da će kako rezovi stupaju na snagu siromašne porodice i nezaposleni postepeno izgubiti beneficije.

U prodavnicama bi moglo da bude nestašica hrane zbog manjeg broja inspektora za meso, a moglo bi da dođe i do kašnjenja u isporukama i manje potražnje za robom iz uvoza, što može negativno da utiče na ekonomiju američkih trgovinskih partnera.

U Pentagonu, sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je da budžetska neizvesnost dovodi u pitanje mogućnost vojske da izvrši svoje misije. Između ostalog, kako je rekao Hejgel, mornarica će morati da zadrži svoje avione na zemlji, ratno vazduhoplovstvo da smanji broj sati leta, dok će vojska morati da smanji obuku.

Predsednik Obama je neuspeh Kongresa sa spreči veliko automatsko smanjenje troškova nazvao "neopravdanim, glupim i proizvoljnim".

Većina pripadnika Demokratske stranke želi da podigne prihode od poreza ukidanjem određenih poreskih olakšica za bogate, dok republikanci odbacuju bilo kakvo podizanje poreza.
XS
SM
MD
LG