Linkovi

Sekulović: Đukanovićeva izjava o odnosima sa EU nije politički zaokret


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk (rtcg.me)

Polički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je da posljednja izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da će Crna Gora preispitati odnose sa EU ako se Brisel bude premišljao o proširenju, nije najava zaokreta u političkom kursu Crne Gore.

Sekulović je za Glas Amerike rekao da vjeruje da se ne radi o klasičnom zaokretu "niti za to u ovom trenutku realno ima prostora", već da je to "procjena gospodina Đukanovića da u ovom trenutku, iz pozicije EU i drugih važnih aktera za naš region, primarno načelo koje rukovodi političke akcije u regionalnom kontekstu jeste načelo stabilnosti".

"On (Đukanović) tu sebe vidi kao jednog od faktora stabilnosti, što mu daje dovoljno stabilnu poziciju da može da izađe i sa radikalnijim stavom u odnosu na sam pregovarački proces", kaže Sekulović.

On je kazao da Đukanović "ne osjeća realnu prijetnju, ne vidi odgovarajuću snagu i pritisak od strane Evropske unije u smislu reformskih zahvata i vladavine prava".

"Zbog toga (Đukanović) osjeća dovoljno širok prostor da izađe sa jednom porukom usmjerenom prema unutrašnjoj javnosti o sebi kao o jakom državniku, koji stvari drži apsolutno pod kontrolom", smatra Sekulović.

Prema njegovoj ocjeni, "svaki skepticizam i izjave ovoga tipa negativno utiču na sam proces pristupanja EU, odnosno na percepciju o vrijednostima koje EU baštini, a trebalo bi ih implementirati u našem društvu".

Iako smatra da je ideja evropskih integracija u Crnoj Gori dovoljno snažna, on je ocijenio da takve izjave crnogorskog predsjednika "mogu da imaju za posljedicu određeni pad interesovanja za EU integracije, ali ne i dovoljno da bi ugrozilo samu tu podršku".

Đukanović je krajem prošle nedjelje izjavio da će Crna Gora preispitati odnose sa EU ako u Briselu budu oklijevali u vezi sa proširenjem, kritikujući EU da zna uspostaviti odnos sa Balkanom sa "izvjesnim kolonijalnim sindromom".

"Vi ste tu da slušate što vam mi kažemo, a naša pamet je podrazumijevajuća", rekao je Đukanović, aludirajući na politiku Brisela prema Crnoj Gori.

Visoki komesar EU za proširenje, Johanes Han, poručio je u ponedjeljak da nerasvijetljeni napadi na novinare, poput napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, negativno utiču na mogućnost zemlje u procesu evropskih integracija, prenijele su "Vijesti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG