Linkovi

Đukanović: Preispitaćemo odnose sa EU ako se Brisel bude premišljao o proširenju


Arhiva - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
Arhiva - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je da će Crna Gora preispitati odnose sa Evropskom unijom ako u Briselu počnu premišljanja o proširenju, prenio je portal državne televizije u petak.

Đukanović je, u intervjuu za Televiziju Crne Gore, istovremeno odbacio navode dijela javnosti da je euroskeptik i istakao da EU vidi kao privilegovanog partnera Crne Gore, ali i da se to partnerstvo mora dokazivati obostrano.

"Nije riječ o euroskepticizmu, nego o pozivu da budemo partneri", rekao je Đukanović. "Crna Gora doživljava EU kao privilegovanog partnera, sve dok nam kažu šta i kako da radimo dok je životna politika proširenja."

On je ocijenio da "tog trenutka kad počnu premišljanja da ki treba nekoga da sačekamo, zajedno smo se kvalifikovali za preispitivanje naših odnosa...da raspravimo da li su vrata zaista otvorena ili više ne postoji razlozi za privilegovano partnerstvo", poručujući da se partnerstvo mora dokazivati sa obje strane.

"Moramo se vratiti partnerstvu. Ono od čega zebem je da ta strategija Evrope, uključujući strategiju proširenja, u svojoj implementaciji doživljava ozbiljne deformitete koji prijete da kompromituju samu evropsku ideju", rekao je Đukanović.

On je dodao i da "zna se uspostaviti odnos prema Balkanu sa izvjesnim kolonijalnim sindromom", prenosi RTCG.

"Vi ste tu da slušate što vam mi kažemo, a naša pamet je podrazumijevajuća", rekao je Đukanović, aludirajući na politiku Brisela prema Crnoj Gori.

Dugogodišnji crnogorski lider kazao je da Crna Gora ima loša iskustva sa Delegacijom EU u Crnoj Gori prilikom lokalnih izbora u Podgorici 2014, kao i za vrijeme promjena u javnom servisu RTCG i dodao da sa portparolskog nivoa iz Brisela dolaze poruke koje narušavaju pravni sistem i nezavisnost Javnog servisa.

XS
SM
MD
LG