Linkovi

Ublažena ograničenja ruskoj bezbednosnoj službi


Zgrada američkog Sekretarijata za finansije
Zgrada američkog Sekretarijata za finansije

Američki Sekretarijat za finansije objavio je u četvrtak da ublažava neka ograničenja na poslovne transakcije sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB), uprkos sankcijama koje je bivši predsednik Barak Obama uveo zbog ruskih sajber napada.

Uredba, objavljena na internet stranici sekretarijata, po svemu sudeći, ublažava ograničenja na pojedine tehnološke proizvode i omogućava kompanijama da plate do pet hiljada dolara godišnje za dozvole koje izdaje FSB.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da taj potez ne znači da Sjedinjene Države ublažavaju sankcije Rusiji.

"Ne ublažavamo sankcije. Koliko razumem, uobičajna je praksa da Sekretarijat za finansije, posle uvođenja sankcija, razmotri da li postoje određeni izuzeci kada je reč o različitim industrijama, proizvodima ili uslugama", rekao je Spajser na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Predsednik Donald Tramp je na pitanje novinara o istoj temi rekao da on ne "ublažava ništa."

Obama je pooštrio sankcije u decembru nakon što su američke obaveštajne službe optužile Rusiju za hakerske upade u kompjutere Demokratske stranke, u okviru kampanje da se podrije predsednički kandidat Hilari Klinton. Obaveštajne agencije i dalje istražuju ruske sajber napade.

XS
SM
MD
LG