Linkovi

Sekretar za odbranu SAD: NATO je temelj transatlantske bezbednosti


Američki sekretar za odbranu Džejms Matis na sastanku ministara odbrane NATO-a, Brisel 15. februar 2017.

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis danas se prvi put sastao sa svojim kolegama u Briselu, u novom sedištu NATO-a. Na dvodnevnom sastanku NATO saveznika, glavne teme su budžet vojnog saveza, islamski fundamentalizam i odnos prema Rusiji, naročito predsednika Donalda Trampa, koji se više puta pohvalno izrazio o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Za članice NATO-a susret sa Matisom je prilika da čuju reafirmaciju američke privrženosti evropskoj bezbednosti.

"Vojni savez zauzima centralno mesto u odnosima između Amerike i njenih evropskih saveznika i ostaje glavni oslonac za ukupnu transatlantsku zajednicu, koja nas povezuje. Predsednik Tramp je izjavio da snažno podržava NATO. U toku je transformacija saveza, koji se stalno menja i prilagođava u borbi protiv novih izazova. To nije ništa novo, možda je samo tempo ubrzaniji. I kao što je nedavno rekao jedan evropski ministar odbrane, pošteno je da svi jednako doprinesu finansijskim potrebama NATO-a, koji konačno služi za odbranu naše slobode", rekao je Matis i dodao, “ovde sam došao da bih čuo svoje kolege, da među prijateljima i saveznicima povedem otvoreni razgovor o daljem putu i nivou naše zajedničke predanosti.“

Pošto je preuzeo dužnost 20. januara, američki predsednik je manje kritičan prema NATO-u, iako je nastavio da kritikuje neke zemlje članice zbog neispunjavanja svojih finansijskih obaveza prema savezu.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je saopštio da su evropske članice i Kanada prošle godine povećale vojne budžete za oko 10 milijardi dolara, ali je i kritikovao članice koje ne doprinose dovoljno.

Neke članice NATO-a takođe brinu zbog, kako navode, mekšeg stava nove američke administracije prema Rusiji.

Ministri odbrane evropskih zemalja, Kanade i Turske nameravaju da sa Matisom razmotre i načine na koje bi članice alijanse mogle da ispune zahtev predsednika Trampa da NATO igra efikasniju ulogu u borbi protiv islamskog funadmentalizma.

XS
SM
MD
LG