Linkovi

SAD očekuju od Rusije da poštuje Minsk, isključuju vojnu saradnju


Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovara sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom na marginama ministarskog sastanka G20 u Bonu, 16. februar 2017

Američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se u četvrtak sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom, na marginama ministarskog sastanka G20 u Bonu.

Tilerson nije govorio na početku susreta, koji je bio otvoren za medije, dok je njegov ruski kolega na pitanje novinara o tome da li je zabrinut u pogledu previranja u američkoj administraciji, kratko odgovorio da se Rusija ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Takođe je naglasio da ima mnogo pitanja o kojima će dve zemlje da razgovaraju i da se nada da će biti uspostavljeni "parametri budućeg rada".

Američki državni sekretar Reks Tilerson
Američki državni sekretar Reks Tilerson

Visoki američki zvaničnik je posle razgovora sa Lavrovom rekao da su Sjedinjene Države spremne da rade sa Rusijom, ako pronađu "zajedničke oblasti za saradnju", ali da Moskva mora da poštuje obaveze koje je preuzela u pogledu Ukrajine.

"Dok pokušavamo da pronađemo zajednički jezik, očekujemo od Rusije da poštuje svoje obaveze iz sporazuma postignutih u Minsku i da radi na deeskalaciji nasilja u Ukrajini", rekao je Tilerson, koji nije odgovarao na pitanja novinara.

Dodao je da je imao produktivan sastanak sa ruskim ministrom i da su razgovarali o nizu pitanja od obostranog interesa.

Tilerson je komentarisao krizu u Ukrajini dva dana uoči sastanka ministara Nemačke, Francuske, Rusije i Ukraijne na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu.

Državni sekretar rekao je da je Vašington spreman da sarađuje sa Rusijom, ali da će da zastupa svoje interese u oblastima u kojima postoje razlike.

"Tamo gde nismo saglasni, Sjedinjene Države će da zastupaju interese i vrednosti Amerike i njenih saveznika", rekao je Tilerson.

Ruski šef diplomatije je rekao da je imao "pragmatičan sastanak" sa američkim kolegom i da su razgovarali o sukobima u Siriji, Ukrajini i Avganistanu, ali ne i o američkim ekonomskim sankcijama uvedenim Rusiji.

"Konstatovali smo postojanje zajedničkih interesa, pre svega u kontekstu borbe protiv terorizma", rekao je Lavrov.

SAD nisu spremne na vojnu saradnju sa Rusijom

Američki sekretar za odbranu Džim Matis odbacio je mogućnost bilo kakve vojne saradnje Sjedinjenih Država i Rusije, ističući da trenutno za to ne postoje uslovi.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis govori na konferenciji za novinare u Briselu, 16. februar 2017
Američki sekretar za odbranu Džim Matis govori na konferenciji za novinare u Briselu, 16. februar 2017

"Trenutno nismo u poziciji da sarađujemo na vojnom nivou. Međutim, naši politički lideri će da razgovaraju i da pokušaju da pronađu zajednički jezik", rekao je Matis na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a u Briselu.

"Pre uspostavljanja vojne saradnje, Rusija mora da pokaže da je sposobna da poštuje međunarodno pravo", istakao je američki zvaničnik.

Nekoliko sati pre Matisovog obraćanja, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je u interesu obe zemlje da se obnovi komunikacija obaveštajnih agencija.

"Obnova djaloga sa specijalnim službama Sjedinjenih Država i drugih NATO članica je u našem obostranom interesu", rekao je Putin ruskoj Federalnoj bezbednosnoj službi.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prethodno je rekao da je Moskva "spremna da obnovi saradnju sa Pentagonom". Sjedinene Države obustavile su vojnu saradnju sa Rusijom 2014. godine posle ruske aneksije Krima.

U međuvremenu, načelnik Združenog generalštaba američke vojske Džozef Danford sastao se u Azerbejdžanu sa svojim ruskim kolegom Valerijem Gerasimovom, s kojim je razgovarao o statusu aktuelnih američko-ruskih vojnih veza.

U saopštenju Pentagona posle sastanka, navodi se da su se dve zemlje saglasile da "osnaže komunikaciju" i "poboljšaju operativnu bezbednost vojnih aktivnosti" da bi se sprečile krize i "izbegao rizik od nenamernih incidenata.

NATO i o sajber napadima

Drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će biti razgovarano o borbi protiv sve češćih sajber napada na vlade.

"Danas ćemo da preduzmemo dalje korake da ojačamo našu odbranu. Razmotrićemo napredak u raspoređivanju četiri multinacionalne borbene grupe u istočnom delu Alijanse. Takođe ćemo razgovarati o sprečavanju sajber napada, koji su sve češći i složeniji, a raspravljaćemo i o pretnji od hibridnog ratovanja i kako naša društva da budu otpornija", najavio je Stoltenberg.

Američki sekretar za odbranu izrazio je uverenje da NATO ima kapacitete da se suprostavi pretnji od sajber napada i dodao da su njegove kolege dobro reagovale na poruku o podeli troškova odbrane.

Matis i predsednik Donald Tramp traže od ostalih članica NATO-a da povećaju odbrambene troškove. Matis je u sredu upozorio ministre na sastanku u Briselu da će Vašington da "ograniči" svoje obaveze prema Alijansi, ako ostale članice ne budu izdvajale najmanje dva odsto bruto društvenog proizvoda za odbranu.

Šef Pentagona nije rekao kako bi Vašington moga da izmeni svoje obaveze prema NATO-u. Samo pet od 28 članica Alijanse izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu. Sjedinjene Države plaćaju više od 3,6 odsto.

XS
SM
MD
LG