Linkovi

Šefica Tajne službe: Neprihvatljiv propust


Direktorka američke Tajne službe Džulija Pirson svedoči pred kongresnim odgovorm za nadzor i reformu vlade na Kapitol Hilu 30. septembra 2014.

Šefica Tajne službe Džulija Pirson svedočila je pred kongresnim odborom preuzimajući odgovornost za incident 19. septembra, uz obećanje da se takav propust neće ponoviti.

Džulija Pirson, šefica američke tajne službe izjavila je da je neprihvatljiv nedavni propust u bezbednosnim merama Bele kuće tokom kojeg je jedan vetaran američke armije uleteo u predsedničku rezidenciju pre no što je uhvaćen.

U današnjem svedočenju pred kongresnim odborom, Džulija Pirson je obećala da se to neće ponoviti, rekavši da pruzima krivicu za incident 19. septembra, kada je Omar Gonzales preskočio ogradu i pobegao bezbednosnim službenicima u Beloj kući, jednoj od najbezbednijih zgrada u Vašigntonu.

Ona je suočena sa žustrim ispitivanjima zakonodavaca povodom ove povrede bezbednosnih mera, kao i nekoliko drugih uznemiravajućih incidenata koji obuhvataju tu agenciju, odgovornu za zaštitu predsednika i njegove porodice.

U uvodnoj reči, Džulija Pirson je rekla kongresnom panelu da incidenti kod ograde Bele kuće nisu tako retki kao što ljudi misle. Takodje je ukazala da pored onih koji preskaču ogradu, stotine pojedinaca tokom godina prilaze ogradi oko Bele kuće i uzvikuju pretnje ili pak deluju sumnjivo.

Tajna služba je prvobitno saopštila da je Gonzales bio uhapšen unutar glavnog ulaza, ali se u sinoćnjim izveštajima videlo da je on prošao pored čuvara na ulaznim vratima i otrčao niz hodnik pored stepenica koje vode u predsednikovu privatnu rezidentciju pre no što je savladan.

XS
SM
MD
LG