Linkovi

Šef NATO upozorava na nuklearne pretnje iz Severne Koreje i Rusije


Gneralni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačka, 16. februrara 2018.
Gneralni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačka, 16. februrara 2018.

Prvi čovek NATO-a izjavio je da je Alijansa odlučna da izbegne novu trku u naoružanju sa Rusijom, ali je upozorio da Moskva razvija novo nuklearno oružje koje predstavlja pretnju Zapadu.

"Rusija modernizuje svoje nuklearne sposobnosti, razvija nove nuklearne sisteme i povećava značaj nuklearnog oružja u svojoj vojnoj strategiji. To je razlog za ozbiljnu zabrinutost", rekao je u petak generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, obraćajući se delegatima trodnevne bezbednosne konferencije u Minehnu.

Politički i vojni lideri iz zemalja širom sveta okupili su se u južnom nemačkom gradu kako bi raspravljali o pitanjima odbrane, usred rastućih sumnji u očuvanje postojećeg globalnog poretka.

Video: Šef NATO-a upozorava na rastuću nuklearnu pretnju od Severne Koreje i Rusije

NATO Chief Warns of Growing Nuclear Threat From North Korea, Russia
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Stoltenberg je rekao da je NATO odlučan da izbegne novi Hladni rat. On je pozdravio početne planove Evropske unije za bližu saradnju po pitanju odbrane, pod sporazumom potpisanim u decembru, poznatim Trajna strukturna saradnja (PESCO).

"Postoji mogućnost za dalje jačanje evropskog stuba unutar NATO-a i doprinos za bolje raspoređivanje tereta. Ali, mogućnost dolazi uz rizike. Rizik je slabljenje transatlantskih veza, rizik dupliciranja onoga što NATO već radi", rekao je Stoltenberg u petak.

Transatlantski i evropski

Ova zabrinutost čula se i u Sjedinjenim Državama poslednjih nedelja. Međutim, nemačka ministarka odbrane, Ursula fon der Lejen, rekla je na konferenciji da su takvi strahovi neumesni.

"Želimo da ostanemo transatlantski u našem gledanju, ali takođe da postanemo više evropski. Početni korak je napravljen. Prošlog decembra konačno smo započeli sa planovima za evropsku odbrambenu uniju. Na neki način smo krenuli sa radom na izgradnji evropske armije".

Vašington je učestalo pozivao evropske saveznike da povećaju izdavanja za odbranu.

Američki državni sekretar, Džim Matis, bio je prisutan u Minhenu u petak, ali se nije obratio učesnicima konferencije.

Pomešani američki signali

Analitičar i profesor sa univerziteta Sent Galen u Švajcarskoj, Džejms Dejvis, koji je učestvovao u radu konferencije, kaže da SAD šalju pomešanje signale svojim saveznicima.

"Imamo to da Amerikanci pojačavaju svoje prisustvo duž istočnog krila NATO-a. Tako, nivo predanosti, realne predanosti američkih sposobnosti, čini se da je zapravo redefinisan. Ali na političkom nivou, na nivou političkog vođstva, strategijskog vođstva, mislim da ljudi osećaju nedostatak glasa", kaže Dejvis za Glas Amerike.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačka, 16. februara 2018.
Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Nemačka, 16. februara 2018.

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, rekao je da balansiranje na ivici rata zbog nuklearnog programa Severne Koreje može biti izbegnuto.

"Rekao bih da su dva ključna igrača u ovoj krizi, Sjedinjene Države i Severna Koreja, u stanju da sednu zajedno i vode smislenu diskusiju po ovim temama. Verujem da su Sjedinjene Države spremne da to urade, a poslednje izjave potpredsednika (Majkla Pensa) demonstriraju da je apsolutno suštinski važno da se održi pritisak na Severnu Koreju i da se ubedi Severna Koreja da je apsolutno od životnog značaja za njih da sednu za sto i da budu u stanju da pronađu način da ta denuklearizacija, mirna denukelarizacija, Korejskog poluostrva bude moguća."

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Herbert Rajmond Mekmaster, trebalo bi da se obrati konferenciji u subotu i trebalo bi da govori o zabrinutosti zbog severnokorejskog nuklearnog programa i predanosti Sjedinjenih Država NATO-u.

XS
SM
MD
LG