Linkovi

Glasanje o rezoluciji odloženo za sredu


Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je trebalo da bude razmotren predlog britanske rezolucije o Srebrenici, odložen je za sutra u 10 sati ujutru po lokalnom vremenu, javila je dopisnik Glasa Amerike iz UN-a Margaret Bešir.

Kako je prenela agencija Asosijejted Pres, do odlaganja je došlo pošto je Rusija obavestila članice Saveta bezbednosti da će uložiti veto. Posle toga su se, kako prenosi, AP, sastali američki i ruski ambasadori u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer i Vitalij Čurkin, koji su pokušali da usaglase tekst, ali nema informacija o ishodu tog razgovora.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocenio je da nacrt "stvara podele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

Kina je predložila da se glasanje odloži, dok se ne postigne konsenzus svih članica. Peking smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Na sednici je trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti. Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnela svoju verziju rezolucije.

Da bi rezolucija bila usvojena za nju treba da glasaju dve trećine nestalnih članica Saveta bezbenosti bez uloženog veta zemalja stalnih članica.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sednici, te da Srbija ima primedbe na britanski predlog rezolucije.

XS
SM
MD
LG