Linkovi

SAD se vratile u UNESCO, organizaciju UN-a za kulturu i obrazovanje


Džil Bajden, prva dama SAD, sa Odri Azulej, generalnom direktoricom UNESCO-a, prilikom ceremonije ponovnog podizanja američke zastave u sedištu te organizacije u Parizu, 25. jula 2023. godine. (Foto: AP/Bertrand Guay)

Prva dama Džil Bajden u utorak je obeležila povratak Sjedinjenih Država u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) nakon pet godina odsustva, usred zabrinutosti da je njihovo odsustvo omogućilo Kini da preuzme vođstvo u ključnim oblastima kao što su veštačka inteligencija i tehnološko obrazovanje.

"Bila mi je čast da vam se danas pridružim dok podižemo zastavu Sjedinjenih Država, simbol naše posvećenosti globalnoj saradnji i miru", rekla je Bajden u Parizu, dok se američka zastava pridružila zastavama 193 druge zemlje nedaleko od Ajfelovog toranja.

"Sjedinjene Države su ponosne što su se pridružile kao država članica UNESCO-a. Gospođo generalna direktorko, radili ste dugo i naporno da nam pomognete da ostvarimo ovaj cilj", navela je Bajden.

Koreni povlačenja SAD datiraju iz 2011. godine, kada je UNESCO dao Palestini punopravno članstvo kao državi. Palestina nije država koju su priznale UN. To je navelo Obaminu administraciju da zamrzne finansijske doprinose SAD toj organizaciji – koje su činile oko petine budžeta agencije.

Godine 2017. američki Stejt department naveo je "sve veće zaostale obaveze prema UNESCO-u, potrebu za fundamentalnom reformom u organizaciji i nastavak antiizraelske pristrasnosti " kao razloge za okončanje procesa povlačenja, koje se dogodilo sledeće godine.

Bajdenova administracija se sada suočava sa dugom od 619 miliona dolara. Administracija je tražila odvajanje od 150 miliona dolara u budžetu za 2024.

UNESCO je takođe označio 1.157 objekata širom sveta kao objekte od velikog kulturnog značaja, uključujući drevni grad Vitlejem, koji se tehnički nalazi u Izraelu, ali ga je Unesko klasifikovao kao Palestinu.

U uglednom Američkom jevrejskom komitetu rečeno je Glasu Amerike da podržavaju odluku SAD da se ponovo pridruže UNESCO-u, uprkos zabrinutosti zbog onoga što smatraju nepriznavanjem jevrejske kulture i jevrejske države.

"UNESCO je važna agencija", rekao je za Glas Amerike Džejson Ajzakson, glavni službenik za politiku i politička pitanja Američkog jevrejskog komiteta.

"Nije savršena. Nije ni bilo koji drugi entitet UN. Ali radi zaista važan posao. I to je sredstvo za meku moć. To što nema primene meke moći Sjedinjenih Država u toj agenciji značilo je da drugi igrači — konkurenti , rivali Sjedinjenih Država — mogu da imaju mesto za stolom, kulturne programe, naučne razmene, obrazovne programe, u zemljama širom sveta, posebno u svetu u razvoju na mestima i na način na koji Sjedinjene Države nisu mogle".

Dodeljivanje titula svetske baštine

UNESCO je najpoznatiji po njihovim mestima svetske baštine, koja uključuju spomenike iz davnih perioda ljudske istorije. Ovog meseca, ogroman talas vrućine primorao je vlasti u Atini da zatvore Akropolj, masivno zdanje koje se tri milenijuma nadvija nad grčkom prestonicom.

Etnički sukob u Etiopiji poslednjih godina ometa pristup verskim hodočasnicima masivnim, drevnim crkvama isklesanim u stenama u Lalibeli, planinskom gradu poznatom u 13. veku kao "Novi Jerusalim".

A pandemija Kovida 19 je ostavila tragove na posete Kineskom zidu, masivnom utvrđenju čija je izgradnja počela u III veku pre Nove ere, a koji se prema procenama UNESCO-a nekada mogao pohvaliti ukupnom dužinom od 20.000 kilometara.

Ove godine, UNESCO je dodao još jedano ime na svoju hvaljenu listu: istorijski centar ukrajinskog lučkog grada Odese, kritične luke za ukrajinski poljoprivredni izvoz.

Ovog meseca, u ruskom vazdušnom napadu na grad, projektil je probio krov visoke katedrale i razbio oltar, što je UNESCO osudio.

"Samo ove noći u Odesi je oštećeno skoro 50 zgrada, od kojih 25 arhitektonskih spomenika", rekao je tada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Istorijski centar. Mesto svetske baštine koje je UNESCO uzeo pod zaštitu".

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine, UNESCO je potvrdio štetu na 270 svojih označenih "kulturnih mesta" u Ukrajini.

Teška odgovornost nošenja svog ovog kulturnog značaja je lakša sada kada su se SAD vratile, rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azulej.

"U ovim vremenima podela, raskola i egzistencijalnih pretnji čovečanstvu, mi ovde i danas ponovo potvrđujemo našu zajednicu", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG