Linkovi

Sedam "zemalja" kruže oko jedne zvezde


Međunarodni tim astronoma je uz pomoć niza teleskopa sa zemlje i iz svemira, otkrio zapanjujućih sedam planeta nalik Zemlji, koje kruže oko zvezde u sistemu udaljenom samo 40 svetlosnih godina od Sunčevog sistema – što je rekordan broj egzoplaneta pogodnih za život, koje kruže oko samo jedne zvezde.

Američka svemirska agencija NASA je na konferenciji za novinare saopštila da su temperature na tri od tih sedam planeta dovoljno niske i da je moguće da na njihovoj površini postoji voda u tečnom stanju, što znači i da je na njima moguće nastanjivanje ljudske rase.

Ilustracija moguće površine jedne od sedam ezgzoplaneta koje kruže u sistem TRAPPIST-1
Ilustracija moguće površine jedne od sedam ezgzoplaneta koje kruže u sistem TRAPPIST-1

Takve planete koje kruže oko zvezda van Sunčanog sistema, odnosno egzoplanete, su svemirska tela u koja naučnici polažu velike nade kada je u pitanju život u dalekom svemiru, jer se za mnoge pokazalo da imaju atmosferske uslove slične Zemlji.

Vođa ovog projekta, Mikael Žilon, sa Instituta STAR iz Belgije kaže da su planete blizu jedna drugoj i da se kreću poput Zemlje, na jednakoj udaljenosti tako da je na jednoj polovini planeta uvek noć, što je, kako ga je nazvao “najuzbudljivije otkrića u poslednjih 15 godina”.

Jedan od iznenađujućih elemenata ovog otkrića nije samo to što su pronađeni novi svetovi, već to što toliko planeta nalik zemlji kruži oko samo jedne zvezde.

“Gde je jedan, tu je i mnoštvo drugih - i zato znamo da osim ovog fantastičnog sistema mora da postoji i mnogo drugih svetova na kojima potencijalno postoji život, koji samo čekaju da budu pronađeni”, kaže Sara Sigar sa Masačusetskog instituta za tehnologiju.

Sledeći korak za tim koji je došao do ovog revolucionarnog otkrića je da bliže posmatra hiljadu bližih zvezda nalik Trapistu-1, u nadi da će videti još planeta nalik Zemlji.

Iako su ove egzoplanete relativno blizu Sunčevom sistemu, treba imati na umu da su one ipak udaljene 378 hiljada milijardi kilometara.

XS
SM
MD
LG