Linkovi

Keri ponovo u poseti Bliskom istoku


Američki državni sekretar, Džon Keri stiže u Jordan, 16. jul 2013.
Američki državni sekretar, Džon Keri stiže u Jordan, 16. jul 2013.

Državni sekretar SAD će, između ostalog, još jednom pokušati da vrati izraelske i palestinske lidere za pregovarački sto.

Američki državni sekretar Džon Keri je ponovo na Bliskom istoku, u pokušaju da privoli izraelske i palestinske lidere da se vrate mirovnim razgovorima o rešenju za dve države. Razgovori su poslednji put prekinuti 2010. zbog dalje izgradnje izraelskih naselja na teritoriji okupiranoj 1967.

Američki državni sekretar Džon Keri je u Jordanu radi razgovora sa funkcionerima arapske lige povodom rastućih tenzija u Egiptu i pogoršanja situacije u Siriji.

Američki državni sekretar je doputovao u utorak i trebalo bi da se prvo sastane sa jordanskim ministrom inostranih poslova, Naserom Judehom. Nadležni navode da će razgovori biti uglavnom fokusirani na Egipat, gde je došlo do nekoliko rundi smrtonosnih sukoba izmedju vojske i zbačenog bivšeg predsednika Mohameda Morsija ranije ovog meseca.

Keri se inače vraća u region u pokučaju da izraelske i palestinske lidere vrati za pregovarači sto pošto su prošlomesečni razgovori doveli do, kako je rekao, stvarnog napretka. On veruje da bi "sa nešto više nastojanja“ krajnji status pregovora o izraelsko-palestinskom konfliktu "mogao biti nadohvat ruke“.

Tu inicijativu sprovodi takozvani Bliskoistočni kvartet u sastavu Sjedinjenih Država, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Rusije.

"Ta akcija je zasnovano na mirovnoj inicijativi Arapske lige, uključujući razmenu teritorija kako bi Izrael mogao da zadrži neka jevrejska naselja na Zapadnoj obali", ističe ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov.

Izralska ministarka pravde, Cipi Livni podržava učešće međunarodne zajednice.

"Smatram da je uloga medjunarodne zajednice u kontekstu bliskoistočnog procesa veoma velika i nadam se da će se direktni pregovori dve strane nastaviti, ali su medjunarodna atmosfera i pozadina pregovoa takodje veoma važni za nas", kaže Livni.

Postići rešenje o dve države za dva naroda je prioritet predsednika Obame.

"Predsednik je u drugom mandatu uvek odvažan jer razmišlja o svom legatu. Njemu se sada pridružio državni sekretar Keri, koji ima težinu, čovek koji shvata značaj postizanja mirovnog sporazuma izmedju Izraelaca i Palestinaca", smatra Akbar Ahmed sa Američkog univerziteta.

Ahmed veruje da izraelski premijer, Benjamin Netanjahu razume ulog.

"Izraelci uvek moraju da gledaju šire, odnosno dugoročno, ono što je u njihovom nacionalnom interesu kako bi imali mir i bezbednost u tom delu sveta", kaže Ahmed.

U medjuvremenu, administracija predsednika Obame razmatra zahteve koji su se čuli tokom Arapskog proleća, kaže bivši američki ambasador u Izraelu Danijel Kurcer.

"Ovo je hronični konflikt koji je do sada osujećivao sve pokušaje njegovog rešenje, ali koji je veoma uticao na američke interese. Gledano kroz prizmu običnog arapskog sveta mi smo deo tog problema", kaže Kurcer.

Ukoliko Keri uspe da ponovo pokrene razgovre, Kurcer kaže da će to pomoći širim američkim ciljevima na planu inostrane politike.

"Mislim da će to uzblažiti deo gneva na arapskim ulicama što će nam dati prostor da se zbilja okrenemo drugim važnim pitanjima poput Egipta i Sirije", zaključuje Kurcer.

Keri se sutra sastaje sa jordanskim ministrom inostranih poslova, Naserom Judehom i sa funkcionerima arapske lige radi unapredjenja bliskoistočnih mirovnih nastojanja i razgovora o ratu u Siriji.
XS
SM
MD
LG