Linkovi

Istraga skandala u Kolumbiji


Američki tajni agenti u Kartaheni, Kolumbiji
Američki tajni agenti u Kartaheni, Kolumbiji

Jedanaest tajnih agenata i 10 vojnih službenika, koji su pod istragom zbog sumnje da su bili umešani u prostituciju u Kolumbiji, iznose različite verzije o tome ko su bile žene koje su bile sa njima u hotelskoj sobi. Direktor američke tajne službe, Mark Saliven poslao je istražitelje u Kolumbiju da ispitaju žene umešane u incident, dok se američki zakonodavci pitaju da li su te žene imale pristup osetljivim informacijama, koje bi mogle da ugroze bezbednost američkog predsednika Obame.

Među zakonodavcima na Kapitol hilu raste veliko nezadovoljstvo povodom sumnji da su agenti, pred dolazak Baraka Obame na samit Severne i Južne Amerike pre nekoliko dana, u hotelske sobe doveli najmanje 20 žena za koje nije utvrđeno da li su prostitutke.

Agenti koju su bili angažovani na obezbeđenju predsednika Obame, momentalno su vraćeni su iz Kolumbije zbog tih sumnji, a kako saznaje TV mreža ABC, oni bi mogli da budu podvrgnuti ispitivanju sa detektorom laži kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u Kartaheni. Neki od njih pokušali su da objasne svoje ponašanje.

“Neki poriču da su bili umešani u prostituciju, već kažu da su to bile žene koje su upoznali. To, međutim, narušava protokol i zdravi razum”, smatra republikanski senator iz Njujorka Piter King.

Američki istražitelji stigli su danas u Kartahenu gde pretražuju noćne klubove, ispituju hotelsko osoblje i prikupljaju snimke sa kamera za nadzor hotela.

“Kada dovedete gosta u neki hotel u Kolumbiji, taj gost mora da ostavi ličnu identifikaciju na recepciji”, kaže King.

TV mreža ABC takođe saznaje iz poverljivih izvora da su mnoge od prostitutki umešanih u incident identifikovane, i da će biti privedene na informativni razgovor. Predstavnici Pentagona kažu da takođe ispituju 10 ili više pripadnika američke vojske, koji su možda bili umešani. Zakonodavci za to vreme, traže odgovore.

“Mislim da je ovo vrlo sramotno, i jasno je da je istraga u toku i u Pentagonu i u tajnoj službi. Nadam se da će uskoro otkriti šta se tamo dogodilo”, naglasio je predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner.

Drugi čak dovode u pitanje da li ovaj skandal predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost.

“Koliko ja razumem bilo je umešano oko 20 žena. One možda rade za narko kartele ili su špijuni i možda su postavile uređaje za prisluškivanje”, navodi republikanska senatorka iz Mejna Suzen Kolins.

Iz dva različita izvora, nezvanično se saznaje da su se jedna od osumnjičenih prostituki i tajni agent u hotelskoj sobi raspravljali oko cene za njene usluge od 200 dolara.

XS
SM
MD
LG