Linkovi

Budućnost SDP posle izbora


Urush: Musul, Iroq
Urush: Musul, Iroq

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Brajović čestitao je sinoć pobjedu novom - starom lideru Ranku Krivokapiću kome rezultatati glasanja na kongresu omogućavaju da ubuduće bez problema upravlja svojom partijom.

Sada je pitanje koliko se takav ishod dopada premijeru Đukanoviću i njegovom DPS-u

Odavno neki unutarpartijski nesporazumi nijesu izburkali političku scenu Crne Gore kao što je to ovoga puta bio slučaj sa SDP-om. Valjda od raskola jedinstvenog DPS-a kada su se razišli Momir Bulatović I Milo Đukanović. Ovoga puta, linija razdvajanja dva suprotstavljena kandidata bila je nešto manje uočljiva neko te 1997.godine. Naime, tek u izjavama premijera Mila Đukanovića i u medijima naklonjenim Vladi, javnost je mogla prepoznati da DPS podržava Krivokapićevog protivkandidata Ivana Brajovića, aktuelnog ministra saobraćaja.

Nije slučajno Ranko Krivokapić, stari i novi predsjednik stranke, nakon 17 godina koalicije sa Đukanovićevim DPS-om, pričao je o nezavisnoj SDP:

“Pokazalo se da u Crnoj Gori, ne samo da znamo da trajemo, već znamo i demokratski da pobjeđujemo unutrašnjim radom i trudom”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je naglasao da i u svakoj familiji ljudske mane znaju da pretjeraju. Kada se to desi u političkoj partiji, na tome se gradi iskorak, poručio je on:

“U svakoj familiji ima loših momenata i u svakoj ljudske mane i vrline nekad pretjeraju. To se desi, na tome se nauči”, kazao je Krivokapić koji je rekao da je SDP danas pokazao da ostaje jedinstven.

Krivokapića su u neizvjesnoj predsjedničkoj trci podržala 197 delegata, Brajovića 162, dok su tri listića bila nevažeća.

Krivokapić će, shodno novom Stututu imati kontrolu nad praktično 3/4 GO kojem predlaže i nove potpredsjednike. Zbog toga je pitanje da li će ubuduće u vrhu SDP-a biti mjesta za aktuelne ministre - IvanaBrajovića i posebno Vujicu Lazovića, koji se smatrao ideologom suprostavljene frakcije.

Iako je nakon zvaničnih rezultata pružio ruku Krivokapiću, Brajović je sinoć rekao da su “pobjednici kongresa delegati koji su glasali za njega”.

“Bio sam potpuno spreman da se angažujem na jedinstvu SDP-a, na intenziviranju partijskog rada i na novom snažnom iskoraku SDP-a“, rekao je Brajović.

Pitanje koje sada lebdi u vazduhu, jeste: kakva je budućnost SDP-a i vladajuće koalicije nakon pobjede Krivokapića. U ranijim izjavama, Đukanović je nagovijestio da bi DPS, koji ima stabilnih 40-tak odsto glasača, mogao potražiti novog koalicionog partnera. Svoj stav, premijer nije skrivao ni juče kada je rekao da danas, politički pogledi DPS-a i SDP-a nijesu identični.

Ono što spaja dvije stranke, nesporno je zalaganje da Crna Gora dobije pozivnicu za NATO. Zbog aktuelnog rasporeda snaga u parlamentu, gdje 2/3 poslanika podržava članstvo u Alijansi, Đukanović neće žuriti sa parlamentarnim izborima koji treba da se održe naredne godine. S druge strane, Krivokapić bi, ukoliko se jaz produbi, u parlamentu mogao napraviti većinu sa opozicijom. Mnoga pitanja ostaju otvorena, ali bi stav cinika, koji kažu da je brak DPS-a i SDP-a uprkos krizama – vječan i da se uvijek pronađe kakav-takav kompromis, mogao da bude najrealniji ishod nakon burnog Kongresa SDP-a.

Trebaju nam investitori iz NATO i EU

SDP je garant promjena Crne Gore, ali bez nestabilnosti i neizvjesnosti, poručio je Krivokapić u uvodnom izlaganju na kongresu.

“Bez SDP-a se ne može pisati istorija Crne Gore, izborno smo jači nego ikada, i glavna smo i najozbiljnija alternativa partneru u vlasti“, kazao je Krivokapić. On je kazao da je cilj svake partije dug ostanak na vlasti, ali da ima onih kojih zastanu na nekoj stepenici i onih koji pokleknu.

Građani, kako je kazao, traže malo - pravdu i pristojan posao: „Mi se borimo za državu u koju se vraćaju naši koji su rasuti po bijelom svijetu“.

On je kazao da investitori iz EU i NATO-a mogu doći poštujući domaće zakone i to tada, smatra Krivokapić, nije partijski nego državni interes. Crnoj Gori treba, kazao je Krivokapić, strateški investitori koji će ulagati u državu, a ne privatizatori za čije smo dugove, više dali nego za zdravstvo i školstvo u nekim kriznim godinama.

XS
SM
MD
LG