Linkovi

Vrhovni sud razmatra Obamin imigracioni plan


Vrhovni sud SAD
Vrhovni sud SAD

Američki Vrhovni sud juče je doneo odluku da će razmatrati slučaj kojim se osporava plan predsednika Obame da odloži deportaciju više od četiri miliona imigranata, koji nemaju dozvolu boravka i omogući im da legalno rade u Sjedinjenim Državama.

Cilj uredbe predsednika Obame ima je da se zaustvi deportacija roditelja dece koja su rođena u SAD i koja imaju dozvolu stalnog boravka. Odluka suda o ovom slučaju imaće dalekosežne posledice.

“Ova zemlja je stvorena za tebe i mene“, navodi se u ovim stihovima. Ova grupa kaže da će ti stihovi biti istiniti samo ako Vrhovni sud podrži uredbu predsednika Obame.

Sudije će doneti odluku da li Obama ima pravo da zaštiti više od četiri miliona imigranata bez dokumentacije od deportacije i pruži im mogućnost da rade. Niži sudovi su doneli odluku protiv predsednikove uredbe, a administracija je uložila žalbu najvišem sudu u zemlji.

Trogodišnji Kevin je rođen ovde i legalno je u zemlji. Njegova majka - Brenda Barios - nije.

“Ja sam ljudsko biće. Imam pravo da budem ovde”.

Međutim, sud na kraju krajeva neće donositi odluku ljudskom aspektu odluke, već da li je predsednik prekršio ustav? Mark Krikorijan iz Centra za imigracione studije kaže - da.

“Predsednik zapravo ovim uvodi novu politiku, daje radne dozvole, matične brojeve i vozačke dozvole milionima ilegalnih imigranata. To je promena politike, što zapravo jedino Kongres ima parvo da radi”.

Bela kuća se ne slaže.

“U skladu sa zdravim razumom i razmatranjem nedavnu predsedničku istoriju, uvereni smo da postoji jak presedan”., ističe Džoš Ernest, Predstavnik Bele kuće.

U međuvremenu, u Latino centru za resurse i pravdu, skraćeno CARECEN, službenici objašnjavaju taj slučaj klijentima i pripremaju papirologiju s ciljem da dokažu da ti ljudi mogu da ostanu u SAD. Izvršni direktor Abel Nunjes kaže da se kvalifikuju samo provereni imigranti.

“Oni moraju da dokažu da nisu počinili zločin, jer će ih proveravati FBI. Moraju da se pobrinu da plate porez i da se ponašaju u skladu sa svakim pravilom i zakonskom regulativom u SAD”.

Međutim, čak i da sudije podrže predsednikovu uredbu to bi mogla da bude samo privremena pobeda. Vodeći republikanski predsednički kandidati obećali su da će ukinuti taj program, ukoliko pobede na izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG