Linkovi

Ankete: Većina Škotlanđana za nezavisnost


Deset dana pre održavanja referenduma, ankete po prvi put pokazuju da se većina Škotlanđana izjašnjava u prilog nezavisnosti

Evropska komisija je danas saopštila da Škotska sama treba da odluči da li će se odvojiti od Ujedinjenog kraljevstva na referendumu 18. septembra.

“Evropska komisija poštuje tekući demokratski proces i podseća, kao što smo to više puta isticali, da je na građanima Škotske i Britanije da donose odluke o budućnosti Škotske.”, rekla je portparolka Evropske komisije Pia Arenkilde Hansen na konferenciji za novinare u Briselu.

Deset dana pre održavanja referenduma, ankete po prvi put pokazuju da se većina Škotlanđana izjašnjava u prilog nezavisnosti i raskid sa unijom sa Engleskom koja traje više od tri veka. Nakon objavljivanja anketa, vrednost britanske fune je pala za oko 1,3 odsto u odnosu na američki dolar.

Arenkilde-Hansen je dodala da stav izvršnog organa Evropske unije o nezavisnosti Škotske ostaje isti: Brisel neće praviti izuzetke u slučaju Škotske, ona će biti smatrana novom državom i stoga će morati da prođe kompletnu proceduru za učlanjenje u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG