Linkovi

Naučnici spasavaju nosoroge od izumiranja


Afrički nosorg je ozbiljno ugrožena vrsta, dok je jedna od podvrsta, severni beli nosorog, na ivici izumiranja.

Posle nedavne smrti jedne ženke, samo četiri severnog nosoroga, od kojih je samo jedan mužjak još u životu. Naučnici koriste dve različite strategije da ih spasu.

Najveća pretnja nosorozima su lovokradice koji ih ubijaju zbog rogova. Uprkos manjku naučnih dokaza, mnogi u Vjetnamu i Kini veruju da pilule koje se prave od samlevenih rogova nosoroga mogu da leče razne bolesti i poremećaje.

Od 2008, lovokradice u Južnoj Africi su ubile skoro 3.000 nosoroga, a Međunarodna unija za očuvanje prirode upozorava da bi oni mogli da izumru do 2026. godine. Severni beli nosorog, koji je ustvari sive boje, je izumro u divljini. Ostale su samo četiri životinje ove podvrste, i sve se drže u zarobljeništvu – tri ženke i samo jedan mužijak, pod nazivom Sudan.

Prirodna trudnoća i porođaj između ove četiri životinje su malo verovatni, pa naučnici u kenijskom prirodnom rezervatu Ol Pađeta, pokušavaju da oplode jaja severnog belog nosoroga u laboratoriji a da ih onda vrate u tela ženki.

Početna faza je da pogledamo veštačku oplodnju – uklanjanje jaja od tri preostale ženke i njihovo spajanje sa spermom koja se čuva od severnih belih nosoroga širom sveta, da bi se stvorili embrioni koji će onda biti vraćeni u telo ženke da bi se rodilo mladučne severnog belog nosoroga.“

U međuvremenu dva američka naučnika kažu da koriste najnovije biotehnološke tehnike da bi stvorili veštački rog nosoroga – nešto što ne samo da izgleda kao prava stvar, nego sadrži i prave proteine.

Još uvek nisu biološki identični, ali to je cilj“, kaže naučnik Metju Markus.

Oni se nadaju da će za lovokradicama biti jeftinije i bezbednije da prodaju veštački rog nosoroga kao autentičan svojim azijskim mušterijama, nego da rizikuju svoje živote ili duge zatvorske kazne u lovu za prave nosoroge.
Bez obzira kako testiraju supstancu, mušterije neće moći da zapaze razliku. Naučnici kažu da poplava veštačkih rogova na tržištu može da zaštiti životinje sa pravim rogovima od lovokradica.

XS
SM
MD
LG