Linkovi

Snimljeno kako virus napada ćeliju


Novinar Glasa Amerike izveštava o jednoj novoj tehnici koju primenjuju istraživači na Univerzitetu države Teksas.

Dok se ljudi širom sveta bore sa bolestima izazvanim virusima, uključujući ovogodišnji soj virusa gripa, istraživači nastoje da potpuno razotkriju kako virusi deluju i kako uspevaju da prodru u ćelije živih organizama – od bakterija do ljudi.

U medicinskoj školi Teksaškog univerziteta u Hjustonu patolog Džun Lu, uz pomoć snažnog elektronskog mikroskopa, posmatra bakteriju ešerihija koli i virus T-7 koji je napada. Lu kaže da su do sada naučnici samo nagađali kako virus ubacije svoj genetski materijal u ćeliju, jer se to događa trenutno.

“Pre ubacivanja nemaju kanal za to. Ali čim ga ubace, kanal nestaje pa ga zapravo nikada ne vidite”, objašnjava Lu.

Uz pomoć mikroskopa Lu razgleda trenutno zamrznuti rastvor pun bakterija i virusa.

Kada ga zamrznete to je kao da imate ukočenu sliku nekog procesa. To je važan deo studije jer smo uspeli da ukočimo tu prelaznu fazu koju niko pre nije video”, kaže Lu.

Nova tehnologija primenjena je za sada na samo jednom virusu, ali bi mogla da bude iskorišćena i za proučavanja mnogih drugih virusa – od gripa do ejdsa. Profesor biologije na Univerzitetu države Teksas, Ian Molinu, pripremio je uzorke virusa za ovu studiju.

“Ako pronađemo način za sprečavanje bilo koje od više faza prodiranja genetskog materijala u ćeliju, to će otvoriti mogućnost za pronalaženje novih lekova protiv virusa”, kaže Molinu.

Ova animacija pripremljena za magazin Nauka pokazuje kako virus koristi svoje dlačice da praktično “hoda” po površini ćelije.

“Kada stane, sve svoje noge spušta i fiksira na površinu ćelije i tada počinje proces infekcije”, objašnjava Molinu.

Profesor Molinu kaže da se trud naučnika isplatio jer je tim iskoristio posebne ekspertize svakog od njih.

“Odlično sarađujemo i sada posmatramo i druge viruse”, kaže on.

Molinu dodaje da svaki napredak u razumevanju kako virusi funkcionišu približava istraživače otkrivanju načina kako da ih pobedimo i spasemo ljudske živote.
XS
SM
MD
LG