Linkovi

SB UN protiv rezolucije za prekid vatre u Alepu


Alepo, Sirija
Alepo, Sirija

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je rezoluciju kojom se zahtevao jednonedeljni prekid vatre u Alepu, nakon što je Rusija saopštila da bi ta mera mogla da podrije druge pregovore čiji cilj je okončanje višemesečnih sukoba u tom sirijskom gradu.

Kina i Venecuela su takođe glasale protiv rezolucije, za čije usvajanje je bio potreban pristanak svih članica Saveta, dok je Angola bila uzdržana.

Uoči glasanja, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov najavio je da će u utorak ili u sredu da razgovara sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Ženevi. "Tokom rusko-američkih konsultacija, biće postignuta saglasnost o konkretnoj ruti i vremenskom okviru za povlačenje svih boraca iz istočnog Alepa", rekao je Lavrov.

Američki zvaničnici još nisu potvrdili sastanak Kerija i Lavrova, niti su komentarisali odbacivanje rezolucije čiji su nacrt bili podneli Egipat, Španija i Nju Zeland, a u kojoj se tražilo i da se zabrane napadi “svim oružjem”, uključujući vazdušne napade i granatiranje, kojima su razoreni veliki delovi Alepa, kako oni pod kontrolom vlade, tako i pobunjenika.

Kod ranijih prekida sukoba ostvaren je određeni uspeh u dostavljanju preko potrebne pomoći civilima, ali je bilo malo efekta u zaustavljanju rata u koje je ubijeno više od 400.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG