Linkovi

UNMIK: Što pre do Zajednice srpskih opština


مردان کی ضلع کچہری میں حملہ آور نے پہلے دستی بم پھینکا اور پھر خودکش بمبار نے جسم سے بندھے بارودی مواد میں دھماکا کیا۔
مردان کی ضلع کچہری میں حملہ آور نے پہلے دستی بم پھینکا اور پھر خودکش بمبار نے جسم سے بندھے بارودی مواد میں دھماکا کیا۔

Na sednici SB UN o Kosovu, UNMIK je izrazio zabrinutost zbog nasilnih demonstracija i broja migranata sa Kosova, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio da demonstracije u Prištini stvaraju atmosferu nesigurnosti za kosovske Srbe.

Na redovnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu u Njujorku, šef misije UN-a Farid Zarif, koji se uključio u sednicu putem videolinka iz Prištine, izjavio je da su lideri u Beogradu i Prištini odlučni da nastave dijalog čija se sledeća runda održava u ponedeljak 9. februara u Briselu.

Zarif je pozvao ministre spoljnih poslova Srbije i Kosova, koji su učestvovali u sednici, da podrže punu primenu Briselskog sporazuma, dodajući da postoji potreba da se vlada Kosova odlučno posveti organizaciji Zajednice srpskih opština na Kosovu. Šef UNMIK-a takodje je istakao da se treba baviti osnivanjem specijalnog suda na Kosovu.

On je govorio i o protestima na Kosovu, koji su se pretvorili u nasilne demonstracije opozicije sa zahtevom da se smeni ministar Aleksandar Jablanović, napominjući da su protesti motivisani, izmedju ostalog i lošom ekonomskom situacijom i drastičnim povećanjem emigracije ljudi sa Kosova. Zarif je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da se uzdrže od izjava i postupaka koji bi mogli da utiču na takva osećanja, posebno u vezi sa preduzećem Trepča, i posle smene ministra Jablanovića.

Srbija insistira na primeni Briselskog sporazuma

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Srbija, nakon formiranja vlade u Prištini, očekuje da će biti prevaziđen politički vakuum, što bi trebalo da doprinese nastavku primene do sada postignutih dogovora u briselskom dijalogu. On je izrazio zadovoljstvo što je u izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna prepoznat značaj Zajednice srpskih opština što je nazvao “ključnim pitanjem u neposrednom nastavku primene Briselskog sporazuma.”

Dačić je ocenio i da smena ministra sa liste "Srpska" Aleksandra Jablanovica i demonstracije koje su prethodile smeni stvaraju atmosferu mržnje prema srpskom narodu kao i dodatni osećaj nepoverenja i nebezbednosti. Dačić je rekao i da je za Srbiju neprihvatljivo rešenje imovinskog pitanja kombinata Trepča van okvira Briselskog sporazuma i istakao da je neophodno obezbediti da sve aktivnosti na KiM u vezi sa privatizacijom budu vraćene u važeće pravne okvire.

Tači: Trepča - svojina Kosova

Trepča je svojina i odgovornost Kosova i ono će odlučivati o njoj, izjavio je na sednici SB UN ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači. On je istakao da će Priština nastaviti da sprovodi dogovore iz Brisela, pominjući kao uspešne integraciju srpske policije u kosovsku i prikupljanje carina na administrativnim prelazima.

Tači je zatražio da i Beograd primenjuje ono što je dogovoreno u Briselu uz ocenu da to do sada nije činio u dovoljnoj meri I da se meša u unutrašnje stvari Kosova.

On je, takodje, izjavio da ministar Aleksandar Jablanović nije smenjen zbog toga što je Srbin, već zato što nije bio dovoljno profesionalan. Govoreći o problemu masovne ilegalne migracije građana Kosova u zemlje EU u poslednje vreme, Tači je rekao da oni beže s Kosova "zbog nemogućnosti da legalno emigriraju u zemlje EU".

Govoreći o prerastanju kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, Tači je rekao da će to biti profesionalne i multietničke snage koje će doprinositi regionalnom miru i stabilnosti.

Ambasadori: Zabrinutost zbog protesta

Članice Saveta bezbednosti UN pozdravile su najavljeni nastavak dijaloga i izrazile zabrinutost zbog nasilja koje je izbilo tokom nedavnih protesta na Kosovu.

Predstavnik SAD u UN, Dejvid Presman pozvao je obe strane na normalizaciju odnosa i poručio da se SAD nadaju konkretnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, koji se nastavlja sledeće nedelje u Briselu. On je ukazao da je primena Briselskog sporazuma ključni korak ka demokratizaciji, ističući stav SAD da je mnogo urađeno na unapređenju dijaloga. Pohvalio je podršku predsednice Atifete Jahjage dijalogu i ocenio da je nova Vlada Kosova na testu uključenosti manjina, izrazivši očekivanje da će multietičnost biti u potpunosti poštovana.

Presman se osvrnuo i na nedavne nerede u Prištini. "Uz dužno poštovanje za proteste, budimo sasvim jasni: svi građani imaju demokratsko pravo da protestuju, ali nasilje je nelegalno i neprihvatljivo. Osuđujemo sve akte vandalizma nad javnom i privatnom imovinom, zastrašivanje novinara i televizijskih ekipa".

On je dodao i da je neprihvatljiva i primena sile protiv "verskih hodočasnika" kakva je viđena na pravoslavni Božić kod Đakovice. Presman je dodao da SAD žele da pohvale Srbiju i Kosovo zbog rada na suzbijanju aktivnosti stranih terorističkih boraca.

Velika Britanija je takođe izrazila zabrinutost zbog nasilja tokom nedavnih demonstracija na Kosovu i pozvala kosovske vlasti da učine sve kako bi takve situacije bile izbegnute u budućnosti.

Ruski ambasador je ocenio da u prethodnom periodu na Kosovu nije bilo napretka u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcija i organizovanog kriminala, kao i da i dalje postoje etničke tenzije, o čemu, kako je primetio, svedoče napadi na pravoslavne manastire, kao i kamenovanje autobusa sa Srbima u Đakovici. On je naveo da je Moskva zabrinuta zbog učešća kosovskih Albanaca u dzihadističkim pokretima u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG