Linkovi

UNMIK: Što pre do Zajednice srpskih opština


Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu (arhivski snimak)

Na sednici SB UN o Kosovu, UNMIK je izrazio zabrinutost zbog nasilnih demonstracija i broja migranata sa Kosova, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio da demonstracije u Prištini stvaraju atmosferu nesigurnosti za kosovske Srbe.

Na redovnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu u Njujorku, šef misije UN-a Farid Zarif, koji se uključio u sednicu putem videolinka iz Prištine, izjavio je da su lideri u Beogradu i Prištini odlučni da nastave dijalog čija se sledeća runda održava u ponedeljak 9. februara u Briselu.

Zarif je pozvao ministre spoljnih poslova Srbije i Kosova, koji su učestvovali u sednici, da podrže punu primenu Briselskog sporazuma, dodajući da postoji potreba da se vlada Kosova odlučno posveti organizaciji Zajednice srpskih opština na Kosovu. Šef UNMIK-a takodje je istakao da se treba baviti osnivanjem specijalnog suda na Kosovu.

On je govorio i o protestima na Kosovu, koji su se pretvorili u nasilne demonstracije opozicije sa zahtevom da se smeni ministar Aleksandar Jablanović, napominjući da su protesti motivisani, izmedju ostalog i lošom ekonomskom situacijom i drastičnim povećanjem emigracije ljudi sa Kosova. Zarif je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da se uzdrže od izjava i postupaka koji bi mogli da utiču na takva osećanja, posebno u vezi sa preduzećem Trepča, i posle smene ministra Jablanovića.

Srbija insistira na primeni Briselskog sporazuma

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Srbija, nakon formiranja vlade u Prištini, očekuje da će biti prevaziđen politički vakuum, što bi trebalo da doprinese nastavku primene do sada postignutih dogovora u briselskom dijalogu. On je izrazio zadovoljstvo što je u izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna prepoznat značaj Zajednice srpskih opština što je nazvao “ključnim pitanjem u neposrednom nastavku primene Briselskog sporazuma.”

Dačić je ocenio i da smena ministra sa liste "Srpska" Aleksandra Jablanovica i demonstracije koje su prethodile smeni stvaraju atmosferu mržnje prema srpskom narodu kao i dodatni osećaj nepoverenja i nebezbednosti. Dačić je rekao i da je za Srbiju neprihvatljivo rešenje imovinskog pitanja kombinata Trepča van okvira Briselskog sporazuma i istakao da je neophodno obezbediti da sve aktivnosti na KiM u vezi sa privatizacijom budu vraćene u važeće pravne okvire.

Tači: Trepča - svojina Kosova

Trepča je svojina i odgovornost Kosova i ono će odlučivati o njoj, izjavio je na sednici SB UN ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači. On je istakao da će Priština nastaviti da sprovodi dogovore iz Brisela, pominjući kao uspešne integraciju srpske policije u kosovsku i prikupljanje carina na administrativnim prelazima.

Tači je zatražio da i Beograd primenjuje ono što je dogovoreno u Briselu uz ocenu da to do sada nije činio u dovoljnoj meri I da se meša u unutrašnje stvari Kosova.

On je, takodje, izjavio da ministar Aleksandar Jablanović nije smenjen zbog toga što je Srbin, već zato što nije bio dovoljno profesionalan. Govoreći o problemu masovne ilegalne migracije građana Kosova u zemlje EU u poslednje vreme, Tači je rekao da oni beže s Kosova "zbog nemogućnosti da legalno emigriraju u zemlje EU".

Govoreći o prerastanju kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, Tači je rekao da će to biti profesionalne i multietničke snage koje će doprinositi regionalnom miru i stabilnosti.

Ambasadori: Zabrinutost zbog protesta

Članice Saveta bezbednosti UN pozdravile su najavljeni nastavak dijaloga i izrazile zabrinutost zbog nasilja koje je izbilo tokom nedavnih protesta na Kosovu.

Predstavnik SAD u UN, Dejvid Presman pozvao je obe strane na normalizaciju odnosa i poručio da se SAD nadaju konkretnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, koji se nastavlja sledeće nedelje u Briselu. On je ukazao da je primena Briselskog sporazuma ključni korak ka demokratizaciji, ističući stav SAD da je mnogo urađeno na unapređenju dijaloga. Pohvalio je podršku predsednice Atifete Jahjage dijalogu i ocenio da je nova Vlada Kosova na testu uključenosti manjina, izrazivši očekivanje da će multietičnost biti u potpunosti poštovana.

Presman se osvrnuo i na nedavne nerede u Prištini. "Uz dužno poštovanje za proteste, budimo sasvim jasni: svi građani imaju demokratsko pravo da protestuju, ali nasilje je nelegalno i neprihvatljivo. Osuđujemo sve akte vandalizma nad javnom i privatnom imovinom, zastrašivanje novinara i televizijskih ekipa".

On je dodao i da je neprihvatljiva i primena sile protiv "verskih hodočasnika" kakva je viđena na pravoslavni Božić kod Đakovice. Presman je dodao da SAD žele da pohvale Srbiju i Kosovo zbog rada na suzbijanju aktivnosti stranih terorističkih boraca.

Velika Britanija je takođe izrazila zabrinutost zbog nasilja tokom nedavnih demonstracija na Kosovu i pozvala kosovske vlasti da učine sve kako bi takve situacije bile izbegnute u budućnosti.

Ruski ambasador je ocenio da u prethodnom periodu na Kosovu nije bilo napretka u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcija i organizovanog kriminala, kao i da i dalje postoje etničke tenzije, o čemu, kako je primetio, svedoče napadi na pravoslavne manastire, kao i kamenovanje autobusa sa Srbima u Đakovici. On je naveo da je Moskva zabrinuta zbog učešća kosovskih Albanaca u dzihadističkim pokretima u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG