Linkovi

Savez za Srbiju: Korona virus je jedina tema


Konferencija za štampu lidera Saveza za Srbiju, u Beogradu, 17. marta 2020.
Konferencija za štampu lidera Saveza za Srbiju, u Beogradu, 17. marta 2020.

Jedina prava tema sada u Srbiji je korona virus i Savez za Srbiju (SZS) je spreman da razgovara o onome što je interes građana i da u tim pitanjima kao predstavnici opozicije "nemaju pravo da ne budu kooperativni", rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsedavajući SZS Zoran Lutovac.

Nakon što je Republička izborna komisija u ponedeljak prekinula sve aktivnosti vezane za izbore, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zakazao sastanak sa predstavnicima stranaka koje su odlučile da izađu na izbore.

On ističe da Savez nije dobio poziv za sastanak Aleksandra Vučića, "a ako su izbori tema tog sastanka dobro je što ga nismo dobili", ističe Lutovac:

"Da je bilo odgovornog ponašanja izbori ne bi ni bili raspisani, to sada ne bismo ni imali kao temu i možda ne bi bilo potrebno ni uvođenje vanrednog stanja, jer ono ima smisla jedino u pogledu odlaganja izbora, pošto je to jedini Ustavom predviđeni način da se izbori odlože", rekao je Lutovac na konferenciji za novinare.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je u ime SZS predložio Vladi nove mere u borbi protiv korona virusa - od ideje da se isplati minimum 80 odsto plate svim zaposlenima koji moraju da budu sa svojom decom i da se kao obaveza uvede korišćenje maski, rukavica i zaštitnih naočara za sve visokorizične profesije, do predloga za ukidanje stranačkih volonterskih centara i uspostavljanje volonterskih centara pri lokalnim samoupravama.

Takođe, SZS predlaže i ekonomske mere za pomoć privrednicima da se izbore sa posledicama korona virusa, a pre svega, moratorijum na plaćanje rata kredita za sva mikro, mala i srednja preduzeća, kao i da se država odrekne naplate svih parafiskalnih nameta za ta preduzeća u periodu od 120 dana i naplate poreza na dobit ostvarenu u 2019. godini.

XS
SM
MD
LG