Linkovi

Savet bezbednosti UN danas o iranskoj raketnoj probi


Arhiva: Na fogorafiji koju je objavila Iranska Fars novinska agencija vidi se Kvadr H, balistička zemlja-zemlja raketa dugog dometa, koju je ispalila Iranska nacionalna garda tokom manervara na nepoznatoj lokaciji u Iranu (AP Photo/Fars News Agency, Omid Vahabzadeh)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitne razgovore u utorak kao odgovor na probu balističke rakete koju je izveo Iran.

Sjedinjene Države zahtevale su održavanje ovog sastanka nakon što je Iran u nedelju testirao raketu srednjeg dometa. Tačan tip rakete i njene mogućnosti nisu jasne.

Rezolucija SB UN iz 2015. godine zabranjuje Iranu sve aktivnosti koje bi bile u vezi sa balističkim raketama dizajniranim da nose nuklearne bojeve glave.

Sporazum je postignut između SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Nemačke kao odgovor na navode da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja, što je Iran učestalo negirao.

Predsednik SAD Donald Tramp bio je oštar kritičar nuklearnog sporazuma sa Iranom, tvrdeći da su svetske sile dale previše u zamenu za premalo. U telefonskom razgovoru ove nedelje sa saudijskim kraljem Salmanom, Tramp je obećao "rigorozno" sprovođenje sporazuma.

Senator Bob Korker, takođe protivnik sporazuma, rekao je u ponedeljak da Iranu više "neće proći učestala kršenja u vezi sa balističkim raketama".

"Očekujem da radim sa kolegama i administraciji na tome da držimo Iran odgovornim za ovo i druga kršenja, dok obezbeđujemo radikalno sprovođenje postojećih restrikcija na njihov nukelarni program", izjavio je on.

XS
SM
MD
LG