Linkovi

SB UN za raspoređivanje posmatrača u Alepu


Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se zahteva hitno raspoređivanje posmatrača UN-a u delove istočnog Alepa koje su do nedavno držali pobunjenici.

Francuska ističe da je ta mera od ključnog značaja da bi se sprečili, kako se navodi, "masovni zločini" sirijske vojske i paravojnih snaga.

Rezolucijom se pozivaju UN i druge institucije da prate evakuacije iz istočnog Alepa a od generalnog sekretara Ban Ki-muna traži se da se hitno konsultuje sa Sirijom i drugim strankama o bezbednosti i organizaciji hitnog slanja posmatrača.

Rezolucija, koju su zajednički podnele Francuska i Rusija, poziva sve stranke da obezbede bezuslovni i neposredni pristup humanitarne pomoći i lekara, te da poštuju i zaštite sve civile u Alepu i širom Sirije.

U međuvremenu, evakuacije iz poslednjih pobunjeničkih delova Alepa i dva sela pod opsadom pobunjenika - Fua i Kefraja, nastavljaju se dok traje krhki prekid vatre. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu preko Tvitera je saopštio da je 20.000 ljudi evakuisano iz istočnog Alepa do ponedeljka uveče.

XS
SM
MD
LG