Linkovi

SAD za veći broj vojnika u Avganistanu


Komandant američkih snaga u Avganistanu, Džon Nikolson
Komandant američkih snaga u Avganistanu, Džon Nikolson

Komandant američkih snaga u Avganistanu izjavio je da je potrebno dodatnih nekoliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga kako bi se prekinuo zastoj u 15-godišnjem ratu sa Talibanom.

Ostalo je manje od 14 hiljada vojnika pod američkom komandom koja pomaže avganistansku vojsku, što je mali broj u odnosu na više od 100.000 vojnika koliko ih je bilo na vrhuncu misije 2011. Na pretresu u senatskom Odboru za oružane snage, američki komandant Džon Nikolson je rekao da je potrebno povećati broj vojnika.

Nedostaje nam nekoliko hiljada.”

General Nikolson je ukazao na gubitak teritorije gubitke i velike ljudske gubitke koje je pretrpela avganistanska vojska. Naglasio je potrebu pojačanja avganistanskih vazduhoplovnih snaga i obezbeđivanja sredstava kako bi se gotovo udvostručio broj avganistanskih specijalaca u naredne četiri godine.

"Ofanzivna sposobnost je ono što će preokrenuti zastoj u Avganistanu. Ključni ofanzivni elementi avganistanskih snaga bezbednosti su njihove specijalne jedinice i njihovo vazduhoplovstvo. "

Nikolson je rekao da se avganistanska borba za mir zakomplikovala zbog pokušaja Rusije da potkopa NATO i njegove avganistanske partnere.

"Rusi su počeli da javno daju legitimitet Taliban. Oni govore da se pripadnici Talibana bore protiv Islamske države, a da se avganistanska vlada ne bori protiv Islamske države i da bi, prema tome, moglo doći do prelivanja ove grupe u region. To je lažna priča."

Američke i avganistanske snage svele su prostor na kome operiše Islamska država na samo tri do četiri okruga u pokrajini Nangarhar. Međutim, grupa i dalje dokazuje da može da vrši smrtonosne napade, uključujući samoubilački bombaški napad u kojem je ubijeno oko 20 ljudi u Kabulu, ranije ove nedelje.

XS
SM
MD
LG