Linkovi

Eksplozije u tri saudijska grada


Saudijski mediji preneli su da je u Medini, blizu Džamije proroka Muhameda, izveden samoubilački napad.

Televizija El Arabija izvestila je da je napadač aktivirao eksploziv, dok su pripadnici bezbednosnih snaga prekidali ramazanski post. Kasnije je prenela da je najmanje troje ljudi poginulo, među kojima napadač i dva čuvara.

Eksplozija je prethodno potresla istočni grad Katif, u kojem žive manjinski šiitski muslimani. Napad ispred jedne šiitske džamije takođe je, kako se navodi, izveo bombaš samoubica. Još nema podataka o žrtvama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije ranije je saopštilo da se bombaš samoubica razneo u blizini američkog konzulata u zapadnom gradu Džedi.

Ministarstvo je navelo da je napadač aktivirao eksploziv nakon što su mu prišli pripadnici službe obezbeđenja koji su zadobili lakše povrede u napadu.

Američka ambasada u Saudijskoj Arabiji saopštila je da među osobljem konzulata nema žrtava i povređenih. Takođe je ponovo preporučila Amerikancima da ograniče putovanje u tu zemlju.

Ekstremisti, povezani sa Al Kaidom, su 2004. godine upali u konzulat, a zatim se sukobili sa saudijskim bezbednosnim snagama. U napadu je poginulo pet lokalnih službenika konzulata.

XS
SM
MD
LG