Linkovi

Novi vojni savez za borbu protiv terorizma


Princ Mohamed bin Salman
Princ Mohamed bin Salman

Saudijska Arabija saopštila da je formiran novi islamski vojni savez za borbu protiv terorizma koji čine 34 zemlje.

Saudijski ministar odbrane, princ Mohamed bin Salman izjavio je da će inicijativa uključiti operativni centar u Rijadu za koordinaciju vojnih operacija. Članice novog saveza su Jordan, Bahrein, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati, koje izvode vazdušne udare u Siriji kao deo zapadne koalicije protiv ekstremista Islamske države.

“Danas postoji veliki broj zemalja koje su suočene sa terorizmom, na primer Daeš u Siriji i Iraku, terorizam na Sinaju, terorizam u Jemenu, terorizam u Libiji, terorizam u Maliju, terorizam u Nigeriji, terorizam u Pakistanu, terorizam u Avganistanu i to zahteva veoma snažne napore za borbu. Bez sumnje, biće koordinacije u tim naporima”, rekao je princ Salman.

Druge zemlje sa Bliskog istoka i severa Afrike su Tunis, Liban, Libija i Egipat. Pakistan, Bangladeš i Malezija su takođe deo koalicije, kao i afričke zemlje kao što su Sudan, Somalija, Mali i Nigerija.

U saopštenju se dodaje da su druge zemlje pružile podršku, uključujući Indoneziju u kojoj živi najveća muslimanska zajednica na svetu.

XS
SM
MD
LG