Linkovi

Sat sudnjeg dana pomeren ka ponoći


Grupa naučnika koji održavaju tzv. sat sudnjeg dana pomerili su sat za 30 sekundi bliže ponoći, odnosno globalnoj katastrofi, navodeći da su takvu odluku doneli uzimajući u obzir povećanje pretnje po čovečanstvo.

Udruženje “Bulletin of Atomic Scientists” objavilo je danas da se simboličan sat koji otkucava vreme približavanja sudnjem danu, vreme predstojećeg uništenja čovečanstva, približio ponoći i da sada stoji na dva i po minuta od nje.

Izvršna direktorka biltena atomskih naučnika Rejčel Bronson kaže da tokom 2016. svetski lideri nisu uspeli da uspostave kontrolu nad, prema njenim rečima “najhitnijim egzistencijalnim pretnjama za čovečanstvo: nuklearnim oružjem i klimatskim promenama”.

“Kako bismo preneli zabrinutost povodom ovog jedinstvenog trenutka, i poslali poziv liderima i građanima širom planete da svet mora da bude bezbedniji, odbor je povukao potez bez presedana, i prvi put u svojoj istoriji pomerio sat za 30 sekundi. Sada smo na dva i po minuta od ponoći”, rekla je Bronson.

Danas je prvi put da je sat pomeren za manje od jednog minuta. Npr. 2015. je pomeren sa pet na tri minuta do ponoći. Ali takođe, novo vreme je najopasnije još od vrhunca Hladnog rata kada se nalazilo na 2 minuta do ponoći.

Nuklearne probe u Severnoj Koreji, porast tenzija između Indije i Pakistana, i sve lošiji odnosti Rusije i Sjedinjenih Država se navode kao razlozi za novo vreme, kaže panel naučnika dodajući da su nepromišljeni komentari američkog predsednika Donalda Trampa takođe doprineli njihovoj odluci.

Nezavisno udruženje Bilten atomskih naučnika osnovano je 1945. godine u Čikagu od strane naučnika Projekta Menhetn, koji su učestvovali u izradi prvog atomskog oružja. Oni su 1947. pokrenuli sat i od tada svake godine procenjuju da li je svet bliže ili dalje od sudnjeg dana, odnosno apokalipse koja će uticati na svet, čovečanstvo i čitavu planetu.

XS
SM
MD
LG