Linkovi

Sastanak u Briselu o Bregzitu, Mej i dalje veruje u dogovor


Britanska premijerka Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je uoči samita Evropske unije da veruje da je i dalje moguće postići dogovor o Bregzitu.

Evropski lideri su nagovestili da su spremni da saslušaju Mej, ali se istovremeno pripremaju da razgovaraju o planovima za slučaj da Britanija u martu napusti blok bez dogovora.

Mnogi smatraju da je ključni problem to što Mej ne može da pridobije podršku svoje podeljene stranke za zahteve o kojima je moguće postići dogovor. Evropski pregovarač Mišel Barnije rekao da su potrebne nedelje da se reši taj problem i obećao "miran i strpljiv pristup" razgovorima.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi britanska premijerka mogla da pomogne tako što bi objasnila šta joj nestabilne unutrašnje prilike dozvoljavaju da prihvati.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da Britanija treba da povuče naredni potez, ali i upozorio da ne bi trebalo biti pesimista u pogledu pregovora.

"Pregovori su uvek napeti, teški i problematični na kraju. To ne znači da neće uspeti. Niko ne želi njihov neuspeh, ni Evropska unija, ni Tereza Mej", istakao je Kurc.

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk
Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk

Mej nije odgovorila na pitanje o tome da li je došla sa "kreativnim" novim predlogom koji traži predsedavajući Evropskog saveta Donald Tusk, već je ponovila da bi sporazum mogao biti postignut, i da je to i u interesu Evropske unije.

"Rešili smo većinu pitanja u sporazumu o povlačenju. I dalje postoji problem granice između Severne Irske i Republike Irske", rekla je Mej.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je uoči večere u sredu, rekla da se sve članice moraju pripremiti za sve ishode.

"To obuhvata i mogućnost da Britanija napusti Evropsku uniju bez dogovora", upozorila je Merkel.

Pregovori su u zastoju zbog pitanja kako držati granicu Severne Irske i EU otvorenom, nakon što Britanija napusti carinski i regulatorni prostor EU.

I Britanija i Evropska Unije žele da izbegnu takozvanu "tešku granicu" odnosno fizičke kontrole i infrastrukturu između Severne Irske i Irske, ali se ne mogu dogovoriti na koji način.

Tusk je od britanske premijerke tražio da dođe u Brisel sa novim idejama kako bi se proces odblokirao, ali britanski zvaničnici nisu dali mnogo nagoveštaja da Mej ima nešto novo da ponudi, dok se suočava sa oštrim protivljenjem svojih saveznika u pogledu sporazuma za koji Brisel kaže da je uglavnom konačna ponuda Evropske unije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG