Linkovi

Mej o Bregzitu: Ulazimo u najtežu fazu pregovora


Britanska premijerka Tereza Mej govori na konferenciji Konzrevativne partije u Birmingemu, 3. oktobar 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej govori na konferenciji Konzrevativne partije u Birmingemu, 3. oktobar 2018.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je u srijedu od podijeljene Konzervativne partije da se ujedini u pogledu njene strategije za Bregzit i da joj pomogne u pregovorima sa Evropskom unijom.

Mej je na godišnjoj stranačkoj konferenciji u Birmingemu rekla da se ulazi u najtežu fazu pregovora. Britanija će napustiti uniju 29. marta, dok su razgovori o raskidu sa evropskim blokom u zastoju.

Uticajna frakcija u Konzervativnoj partiji, koju predvodi bivši šef diplomatije Boris Džonson, zatražila je od premijerka da bude čvrsta i, ako bude neophodno, da napusti Evropsku uniju i bez dogovora.

Takođe se protivi njenom prijedlogu da Britanija nastavi da poštuje trgovinska pravila Brisela i nakon odlaska iz unije i umjesto toga se zalaže za jasan raskid.

Mej nije odbacila mogućnost odlaska bez dogovora, ali je upozorila da bi to bio loš ishod i za Veliku Britaniju i za Evropsku uniju.

Ustvrdila je i da je njen plan jedini način da se zaštite poslovi i trgovina i izbjegnu kontrole na britansko – irskoj granici.

XS
SM
MD
LG