Linkovi

Sastanak premijera Slovenije i Hrvatske bez dogovora o graničnom sporu


Arhia - Slovenačka policija u Piranskom zalivu na fotografiji iz maja 2004.
Arhia - Slovenačka policija u Piranskom zalivu na fotografiji iz maja 2004.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Miro Cerar, sastali su se u utorak u Zagrebu u pokušaju da približe stavove u pogledu rešavanja graničnog spora, u čemu nisu uspeli, ali su uspeli da se dogovore da će izbegavati buduće incidente i nakon što istekne rok za primenu arbitražne odluke o razgraničenju dve zemlje, rečeno je nakon sastanka dvojice lidera.

"Jedini put za rešavanje graničnog spora je primena arbitražne odluke... Slovenija apsolutno poštuje arbitražnu odluku i veruje da je ta odluka obavezujuća za obe države", rekao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare dva premijera, prenose mediji.

Slovenački premijer rekao da na sastanku s Plenkovićem nije došlo do približavanja stavova po pitanju arbitražne odluke oaničnom soporu koju Hrvatska ne priznaje.

"Razumem stav Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obavezujuća, ali se ne mogu složiti", rekao je Cerar i objasnio da je došao u Zagreb, jer 29. decembra ističe rok za primenu presude.

On je rekao da Slovenija "neće podsticati incidente čak ni nakon isteka roka za provodjenje arbitraže".

"Ostajemo otvoreni za dijalog kako bismo tražili i postigli sporazum o primeni arbitražne odluke", rekao je Cerar.

Plenković je ponovio da Hrvatska neće primenjivati arbitražnu presudu, jer je još 2015. izašla iz postupka. On je dodao da je Sloveniji predložen pravni okvir za rešavanje pitanja granice na moru i kopnu.

"Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi imao nekoliko bitnih elemenata, kopnena granica, granica na moru, režim plovidbe u hrvatskim vodama izvan Savudrijske vale (Piranskog zaliva), formiranje mešovite komisije koja bi se bavila demarkacijom granice i put da bi taj sporazum završio ispred dva parlamenta i bio ratifikovan", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer očekuje da će dijalog biti nastavljen i da će biti pronadjeno rešenje za granični spor.

Njegov slovenački kolega trebalo je da dođe u Zagreb još u septembru, ali je uoči dolaska otkazao posetu zbog Plenkovićevih izjava o arbitraži u Generalnoj skupštini UN i "zvaničnom" odbacivanju njene primene.

Arbitražni sud za granični spor ove dve bivše jugoslovenske republike i zemlje članice Evropske unije doneo je krajem juna presudu, a za Hrvatsku je posebno sporan deo koji se odnosi na razgraničenje na moru.

Sud je odlučio da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Sud je takodje presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj takodje ostaje Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA, a potom zauzela slovenačka vojska.

Hrvatska za razliku od Slovenije ne priznaje odluku, a posebno joj je sporan deo o razgraničenju na moru. Odlukom Sabora 2015. Hrvatska se povukla iz arbitraže pošto je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Hrvatska smatra da je time arbitražni proces nepovratno kompromitovan i zagovara bilateralno rešavanje spora, dok Slovenija traži od Hrvatske da poštuje odluku arbitražnog suda.

Zemlje EU i zvanični Brisel pozvale su Hrvatsku da poštuje odluke arbitraže. Opširnije o tome, možete čitati ovde.

XS
SM
MD
LG