Linkovi

Sastanak koalicije protiv Islamske države


Sekretar za odbranu Eš Karter domaćin je sastanka Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države
Sekretar za odbranu Eš Karter domaćin je sastanka Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države

Ministri odbrane iz više od 30 zemalja zajedno sa američkim sekretarom za odbranu Ešom Karterom održavaju sastanak u američkoj vazduhoplovnoj bazi Endrju Erfors kod Vašingtona. Na sastanku će razmatrati sledeće korake u ratu protiv Islamske države.

Prema zvaničnim izvorima, Karter će iskoristiti sastanak za izradu strategije kojom bi se ubrzala kampanja u Iraku i Siriji, posebno sada kada iračke odbrambene snage napreduju u ofanzivi za ponovno zauzimanje Mosula, drugog po veličini iračkog grada, trenutno pod kontrolom terorističke grupe Islamska država.

“Stiglii smo do trenutka kada želimo okupimo koaliciju da bi razgovarali o svemu, pogledamo detalje i utvrdimo šta je najbolje da učinimo za potpuni uspeh,” izjavio je u utorak Bret Mekgurk, specijalni predsednički izaslanik u Koaliciji za borbu protiv Islamske države.

Prošle nedelje, Sjedinjene Države su uputile dodatnih 560 vojnika kao pomoć iračkoj operaciji zauzimanja Mosula. Jedan zvaničnik u izjavi za Glas Amerike rekao je da će SAD zatražiti od drugih koalicionih partnera, kako je rekao “da održe dosadašnji nivo svog učešća kao i da popune eventualne praznine.”

U četvrtak, ministri odbrane i šefovi diplomatije održaće još jedan sastanak sa istom agendom, ali ovog puta u Stejt Departmentu. Taj sastanak biće fokusiran na etapu nakon pobede, da bi došlo do brze stabilizacije i održavanja trajnog mira. Koalicija je već uspostavila fond za hitnu stabilizaciju od oko sto miliona dolara.

“To podrazumeva obuku policije, kako bi mogli da se vrate na posao i svojim kućama,” rekao je Mekgurka ukazujući na grad Tikrit kao primer uspešne stabilizacije.

Posle prošlogodišnjeg oslobađanja Tikrita, skoro celo stanovništo se vratilo u taj grad. Mekgurk kaže da se ukupno više od 700.000 Iračana vratilo u svoje domove u oblastima koje je prethodno bila pod kontrolom Islamske države.

XS
SM
MD
LG