Linkovi

Srbija i NATO za bolju bezbednost regiona


Detalj sa današnje radionice o odnosima Srbije i NATO-a

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović ocenio je da postoje zajednički interesi u očuvanju mira i bezbednosti u regionu i istakao da je za Srbiju izuzetno važna Misija KFOR-a na Kosovu i Metohiji. Na otvaranju današnjeg skupa o odnosima Srbije i NATO-a, Filipović je rekao da se Srbija zalaže za to da se Misija KFOR ne smanjuje.

NATO poštuje pravo država koje nisu njene članice, poput Austrije, Finske, Švedske i Srbije da ne pristupe tom vojnom savezu, već da samo sarađuju, izjavio je danas zamenik šefa misije ambasade Slovačke Peter Susko, čija je ambasada kontakt tačka za saradnju NATO-a sa Srbijom.

Uz poruku da je siguran da demokratske vrednosti na kojima počiva NATO dele i građani Srbije, Susko je konfereciji o odnosima Srbije i NATO, istakao da taj vojni savez ulaže velike napore u jačanju široke bezbednosne mreže u kojoj se vodi računa o zajedničkim interesima:

"Kao što verujemo u mogućnost za bolju saradnju i koordinaciju između NATO alijanse i Evropske unije, verujem da bi trebalo da budemo otvoreni za ceo spektar različitih puteva i mogućnosti za saradnju sa našim partnerima. Srbija je uključena".

Zamenik šefa Kancelarije NATO za vezu u Beogradu pukovnik Nikolaos Triantafulu je ocenio da saradnja NATO-a i Srbije pojačava bezbednost na zapadnom Balkanu, a "Srbija je jedan od ključnih faktora", dodao je Triantafulu.

Kako je rekla direktorka Centra za evroatrantske integracije Jelena Milić, ta organizacija zagovara što skorije otvaranje poglavlja 31 o bezbednosnoj i spoljnoj politici u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom:

"Smatramo da se kroz to pregovaračko poglavlje mnoge teme, koje su bitne za stanje i u demokratskom nadzoru oružanih snaga i sistema bezbednosti generalno, i spoljne politike mogu na adekvatan način otvoriti, i onda na adekvatan način i predstaviti javnosti. Jer, to je ono gde mi vidimo da postoji najviše problema".

Poslanik SNS i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Dragan Šormaz je rekao da veruje da će i novi saziv parlamenta uspeti da izvrši svoje obaveze na putu Srbije ka članstvu u EU. Prema njegovim rečima, stranke koje su protiv članstva Srbije u EU imaju manje od deset odsto poslanika i ne mogu da zaustave taj proces.

XS
SM
MD
LG