Linkovi

Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom


Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu.

Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke administracije već lične stavove. Iako je svestan da se mnogi gradjani bore sa ekonomskim problemima, kaže da mu je Beograd u celini delovao lepše i vedrije nego što ga pamti – kao kosmopolitska sredina sa jasnim osećanjem smera – ka Evropi. S druge strane, primetio je i suprotan trend.

“Ne bih rekao da sam bio iznenadjen ali je upečatljiv utisak ostavilo to koliko je snažna romansa Srbije sa Moskvom. Ta rusofilija je, po meni, pomalo smešna. Rusija je regionalna sila u opadanju, sa velikim ekonomskim problemima, velikim problemima sa Sirijom i Ukrajinom, nema neku važniju ulogu na Balkanu a ponaša se kao da je Balkan njena sfera uticaja. Rusija ulaže mnogo novca u medije, nevladine organizacije, političke stranke u Crnoj Gori, Srbiji a kako čujem i u Bosni, ali ne mislim da joj se to mnogo isplati. Moram da naglasim nešto - NATO ne ide da traži nove članice – nove članice prilaze Alijansi jer žele da budu njen deo i žele sigurnost koju ona nudi. To je uradila Crna Gora, tražila je članstvo i dobiće ga, zato što se kvalifikovala za njega, što nije lak zadatak.

Server, koji je u Beogradu razgovarao sa premijerom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kaže da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da je svestan zamerki na račun vlade u domenu pravosudja, službi bezbednosti i uticaja na medije. Na pitanje da li Zapad zbog proevropske politike vlade u Beogradu “žmuri” na te unutrašnje probleme, Server kaže:

“To morate da pitate američke zvaničnike, oni odredjuju zvanične odnose. Ja svakako ne žmurim, ali nastojim da očuvam osećanje proporcije, i osećanje da – ako neko ide u pravom smeru, želite da mu pomognete da tamo stigne a da ne radite nešto što bi mu otežalo da ide u pravom smeru.”

Server konstatuje da premijer Vučić jasno ističe da želi da Srbija bude okrenuta ka Evropi, dok se predsednik Nikolić zalaže više za okrenutost ka Moskvi.

“To je nezgodno, ne mislim da ima mnogo uticaja pošto premijer ima veću moć i ovlašćenja u ovom trenutku, ali dovodi do toga da je srpska politika manje koherentna nego što bih ja voleo da vidim, a imam utisak da je i manje koherentna nego što bi premijer Vučić to želeo.”

Američki analitičar smatra da povratak lidera SRS Vojislava Šešelja u srpski parlament i prisustvo anti-evropske struje u novom sastavu parlamenta neće uticati na promenu kursa zemlje.

"Evropa možda ne izgleda sjajno danas ali to je zato što je ekonomski ciklus sada na niskoj tački, to će se promeniti. Američka ekonomija dobro stoji, Rusija je ne samo u poslovnom smislu, već u ozbiljnom ekonomskom padu zbog neuspeha da razvije industriju dok su cene nafte i gasa još bile visoke."

Danijel Server ne smatra da su američke investicije u Srbiji, konkretno ulaganja američke kompanije KKR u srpske kompanije i medije – pokušaj jačanja takozvane “meke moći” SAD i pariranje Rusiji u tom smislu.

“Sumnjam da KKR obraća više od minimalne pažnje na mišljenje američke vlade kada donosi odluke o investicijama. Američki ambasador je možda ohrabrio ta ulaganja, ali poenta je – KKR traži bolji povraćaj svojih investicija, posebno kada je reč o vladinim hartijama od vrednosti. Srpske akcije se, koliko razumem, malo više isplaćuju. Ne iznenadjuje što kompanija sa ogromnim portfolijem želi da diverzifikuje svoja ulganja, preuzme malo više rizika i kupi neke srpske akcije. To je dobro za Srbiju, dobro za SAD, ne bih to opisao kao meku moć, već kao normalno funkcionisanje kapitalizma.”

Američka izborna trka pažljivo se prati u Srbiji, a Danijel Server smatra da bi u slučaju da Hilari Klinton osvoji nominaciju a zatim i opšte izbore, njena pobeda za Balkan značila kontinuitet, treći mandat Obamine politike.

"Sa Hilari – dobijate stabilnost. Ne znam šta biste dobili sa Trampom, tačno je da je govorio protiv američkog bombardovanja Srbije, ali on svašta govori, danas jedno, sutra nešto sasvim suprotno, i nije ga briga za to da bude dosledan. Neki su mi u Srbiji rekli da bi sigurno poništio priznanje Kosova – prvo, ne znam da li je tako nešto ikad uradjeno, a drugo nema razloga da se veruje da bi to bio slučaj. Izbor Trampa bi poremetio ceo svet, uključujući i Balkan.”

XS
SM
MD
LG