Linkovi

Santander - pametni grad


Građani Santandera na jednom od gradskih trgova
Građani Santandera na jednom od gradskih trgova

Luka u Španiji, na obali Atlantskog okeana ima oko 20 hiljada senzora instaliranih u zgrade, na bandere, pa čak i u autobuse, u okviru projekta koji je Univerzitet Kantabrije pokrenuo pre sedam godina, a čiji istraživači održavaju redovne sastanke sa gražanima, kako bi grad postao još pametniji...

Život u gradovima širom planete postao je haotičan i skup, zbog čega su stručnjaci za urbano planiranje počeli da koriste moderne tehnologije, kako bi pomogli građanima da izbegnu saobraćajne gužve, da im skrate vreme neophodno za kupovinu i druge obaveze, ali i da smanje troškove skupog otpada. Jedan grad u Španiji postao je model „pametnog grada“ sa kojim se drugi gradovi takmiče.

Santander je luka u Španiji, na obali Atlantskog okeana, koja se prostire zalivom. Tu je teško pronaći parking mesto. Međutim, kada se neko vozilo isparkira, podzemni senzori registruju da je to parking mesto sada slobodno. Četiri stotine takvih senzora šalju poruke znakovima na raskrsnicama širom grada, a GPS zatim preporučuje vozačima najbliže slobodno parking mesto, čime se automatski smanjuju saobraćajne gužve. Plaćanje je jednostavno putem aplikacije za pametni telefon, a i vozači više ne moraju da traže sitninu za parking metar.

Kako beleži agencija AFP, većina poslovnica u Santanderu ima bar kodove na svojim izlozima, koje mušterije mogu da skeniraju i tako uštede vreme.

“Tako mogu da vide kakvo nam je radno vreme, kakve proizvode imamo i gde su naše druge prodavnice i kada je zatvorena radnja. Takođe mogu da pronađu rasprodaje i druge specijalne ponude”, kaže Anhel Benito, vlasnik lanca prodavnica obuće.

U Santanderu smeće se skuplja samo kada su kante pune, a znakovi na autobuskim stanicama pokazuju tačno vreme dolaska idućeg autobusa. Parkovi se zalivaju samo kada je zemlja suva.

Sve ovo je moguće zahvaljujući oko 20 hiljada senzora instaliranih u zgrade, na bandere, pa čak i u autobuse. Ti senzori su deo projekta “pametni grad” koji je pokrenuo Univerzitet Kantabrije pre sedam godina. Istraživači sa Univerziteta održavaju redovne sastanke sa lokalnim stanovništvom, kako bi grad postao još pametniji. Jedan od njih je i Luis Munjos.

“Oni iznose svoje ideje i ponekad čak i sami nešto naprave. Ovde im dajemo šansu da vide te ideje u praksi”.

Npr. Univerzitet je pomogao jednoj ženi da napravi aplikaciju koja pronalazi najlakši put, ako šetate bebu u kolicima. Druga aplikacija šalje građanima na telefon informacije o količini potrošnje vode i upozorava ukoliko voda počne da curi.

Sledeća inovacija u Santanderu biće ekološko ulično osvetljenje, koje se automatski gasi kada nema nikoga u blizini.

Jedan problem je kako obavestiti sve građane o mogućnostima, koje su im dostupne.

Studentkinja Marina Garsija kaže:

“Trebalo bi da urade više kako bi svi čuli o tome. Ja npr. uopšte nisam bila dobro obaveštena. Stariji ljudi ni ne znaju da ovo postoji”.

S tim se slaže i medicinska radnica Olga Alsate:

“Moj sin zna za to. On je mlad i spretniji je sa tim tehnologijama od mene”.

Ovaj probni projekat u Santanderu privlači pažnju većih gradova u Evropi i drugde, koji traže pametna rešenja za urbane probleme.

XS
SM
MD
LG